Winnaars van de internationale LOOK! en Taste of Europe competities bekend!

Journey to a Mother’s Room bekroond voor Taste of Europe - The invisible life of Eurídice Gusmão werd bekroond voor Beste Film LOOK - Parasite en Nuestras Madres kregen special mention.

Vanavond werden op Filmfestival Oostende de winnaars van de internationale competities bekend gemaakt. De LOOK! - award voor Beste Film ging naar The invisible life of Eurídice Gusmão van regisseur Karim Aïnouz. De prijs voor Beste Production Design werd gewonnen door Parasite. Nuestras Madres heeft de prijs te pakken voor Beste camera/DOP. Winnaar van de Taste of Europe - competitie is Journey to a Mother’s Room van de jonge Spaanse regisseur Celia Rico Clavellino.

De LOOK! competitie is uniek in Europa en vestigt aandacht op de esthetische kwaliteiten van cinema en het visuele vermogen van film. De internationale jury, met de Duitse acteur-regisseur Dietrich Brüggeman, de Oostenrijkse DOP Astrid Heubrandter, De Britse Art Director Sarah Horton, Sloveens cameraman Marko Brdar en de Belgische DOP Juliette Van Dormael hadden, onder het voorzitterschap van Wim Vandekeybus, de moeilijke taak om zeven visueel straffe films te beoordelen. 

De jury bekroonde unaniem The invisible life of Eurídice Gusmão van regisseur Karim Aïnouz met de LOOK!  - award voor Beste Film:  

“Het woord “beste” moet natuurlijk sterk gerelativeerd worden in een dergelijke sterke competitie, maar in The invisible life of Euridice Gusmao komt de cinematography en de production design zeer geloofwaardig samen met het verhaal dat zich uitspant over een halve eeuw in Rio de Janeiro.  Alsof er impressionnistisch geschilderd wordt met het medium film, waar de innnerlijke wereld van de jonge zusjes zich geloofwaardig in het beeld vertaalt. De franse Hélène Louvart als DOP en de Brasiliaan Rodrigo Martirena als production designer, brengen je onvertwijfeld in het Rio van de jaren '50, om te stranden in 2018. Hier heeft Ainouz Karim een meesterwerk neergezet waar onconventionele emoties je kidnappen en als observerend personnage in de lokaties met levende personnages achterlaten. Betoverend!”

Naast Beste Film werden ook Beste DOP en Beste Production Design uitgereikt. De winnaar voor Beste Production Design is Parasite van regisseur Bong Joon-ho met als art director Ha-Jun Lee. Hierover zei de jury:

“Het wisseld springen tussen de verschillende klassen van rijk en arm is haast bijbels vertaald in de art design van de film. Een parel van waanzin en geloofwaardigheid met een gevaarlijke keuze van humor en een onderliggende snijdende waarheid. Grandioos!”

De prijs voor Beste DOP gaat naar de Belgische Oscar-inzendig voor dit jaar, Nuestras Madres van Cézar Diaz: 

“Nuestras madres” heeft ons bekoord door de ingehouden maar zeer bescheiden magie in het camera werk van Virginie Surdej. Nothing in your face maar elegant en haast terughoudend waarheidsgetrouw! Eerlijk!

In de Taste of Europe competitie ligt de focus op succesvolle Europese films die het Belgische publiek moeilijk bereiken. Een publieksjury koos unaniem voor Journey To A Mother’s Room, de eerste langspeelfilm van Celia Rico Clavellino. 

Juryvoorzitster Frederike Migom: 

“De film slaagt erin om met heel weinig elementen heel veel te weeg te brengen. De psychologie van de personages is prachtig subtiel en zit perfect juist, het is heel goed gespeeld en de structuur is zorgvuldig uitgewerkt.”

Filmfestival Oostende toonde dit jaar opnieuw dat de 2 internationale competities het ideale platform bieden om Vlaams/Europese coproducties in de verf te zetten en een mooie etalage zijn voor Belgische filmprofessionals die actief zijn in binnen- en buitenland. 


 

Gudrun Burie

Public Relations, Filmfestival Oostende

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Filmfestival Oostende

Over Filmfestival Oostende

Filmfestival Oostende is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt. De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de LOOK!–competitie en de Belgisch-Nederlandse coproducties uit de COOP!–competitie, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse film- en televisieprijzen en de Jamies plaats, de Vlaamse online video awards. 

Voor interviews, accreditaties of andere persgerelateerde vragen, aarzel niet om contact op te nemen!

Contact