UFK-persprijzen op Filmfestival Oostende

GUNDERMANN (Andreas Dresen) en PORTRAIT DE LA JEUNE FILLE EN FEU (Céline Sciamma) winnen UFK-Persprijzen

Ieder filmfestival reikt prijzen uit, en daar horen ook persprijzen bij. Die worden steevast uitgereikt door mensen van de filmpers. Mensen die beroepsmatig naar films kijken, erover nadenken en er hun gegronde mening trachten te geven. Regisseurs die een persprijs ontvangen, weten dat hun film geapprecieerd wordt door mensen die een filmbagage hebben. In België zijn er twee filmpersorganen. Er is enerzijds het UFK, de Unie van de Filmkritiek, en aan de andere kant is er de UBFP, de Unie van de Belgische Filmpers (Cinevox).

Tijdens Filmfestival Oostende 2019 keken de leden van de UFK-jury naar alle films in de twee internationale competities van het festival: LOOK! en Taste Of Europe.  

De jury voor deze editie bestond uit Linda Crivits (tijdschrift FILM en SNAPSHOTS, digitaal tijdschrift Vlaamse Pers), Igor Vandenberghe (Krant van West-Vlaanderen), Erik Stockman (HUMO) & Marc Bussens (De Gentenaar – Centrum voor Filmcultuur (CFC) - FILM – SNAPSHOTS – Voorzitter UFK).

In de LOOK!-competitie kozen ze voor 'Portrait de la jeune fille en feu' (van Céline Sciamma) omwille van de stilistische elegantie en de enigmatische wijze waarop Sciamma haar fenomenale beheersing van het medium fijnzinnig etaleert.

In de Taste of Europe-competitie werd 'Gundermann' (van Andreas Dresen) gekozen omwille van de fascinerende manier waarop een authentiek biopic-verhaal wordt verweven met politieke geladenheid.

De prijzen werden op 14 september, de laatste dag van Filmfestival Oostende, uitgereikt. 

Portait de la jeune fille en feu

JPG - 2.2 Mb

Gundermann

JPG - 3.9 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Filmfestival Oostende

Over Filmfestival Oostende

Filmfestival Oostende is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt. De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de LOOK!–competitie en de Belgisch-Nederlandse coproducties uit de COOP!–competitie, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse film- en televisieprijzen en de Jamies plaats, de Vlaamse online video awards. 

Voor interviews, accreditaties of andere persgerelateerde vragen, aarzel niet om contact op te nemen!

Contact