Succesvolle tiende editie van Filmfestival Oostende bereikt 35.000 bezoekers!

FFO16 was succes

Filmfestival Oostende mag met trots terugblikken op hun tienjarige feesteditie. Maar liefst meer dan 35.000 toeschouwers hebben de voorbije week kunnen genieten van het enorme aanbod van films en premieres die te zien waren op het FFO. Het nationale publiek heeft duidelijk de weg naar Oostende gevonden met vele uitverkochte zalen. Ook de komst van o.a. Renée Soutendijk, Jaco Van Dormael,  Evelyne Brochu, Veerle Baetens, Luke Scott en enkele gerenommeerde regisseurs zorgden voor de nodige festivalanimo op de zeedijk en de rode loper.

 

Het startschot werd gegeven met de glamoureuze rode loper voor de openingsfilm "Everybody Happy" in het Oostendse Kursaal, dat voor de gelegenheid werd omgedoopt tot Kinepolis Kursaal. Door deze nieuwe locatie in het hart van de stad, konden alle bezoekers van Oostende live van deze feestelijke gebeurtenis proeven. Dank zij de dagelijkse talkshows in CC De Grote Post en het populaire Café –on-tour, werd de Stad Oostende nog nauwer betrokken bij het festival.

De volgende dagen werd de dijk van Oostende niet enkel opgefleurd door de stralende zon, maar ook door de komst van toptalent uit de filmwereld. Naast nationale toppers, mocht Filmfestival Oostende heel wat internationale talenten ontvangen, zoals Evelyne Brochu (Netflixserie Orphan Black), Luke Scott, Ira Sachs, Roberto Ando, Renée Soutendijk, …. Renée kreeg bovendien een extra erkenning, net als Chris Lomme en Jo De Meyere: de Lifetime Achievement Award, een oprechte erkenning voor hun decennia – lange carrière.

De twee internationale competities kregen mooie winnaars.  Voor de LOOK! - competitie ging “24 Wochen” van Anne Zohra Berrached  (verdeeld door September film) met de hoofdprijs lopen terwijl “The Handmaiden”  van Chan-Wook Park (Cinéart ) de prijs kreeg voor Beste D.O.P. en “United States of Love” van Tomasz Wasilewski, de prijs voor Beste Production Design.  De winnaar van de Taste of Europe - competitie werd “Welcome to Norway” van Rune Denstad Langlo en zal straks te zien zijn op Telenet via het Play More kanaal.

De eerste Flanders Film Meeting, die in het thema stond van Coproducties, lokte meer dan 200 professionels uit de audiovisuele sector zowel uit binnen- als buitenland en was niet alleen uitverkocht maar ook inhoudelijk een groot success.  Als slot van de Flanders Film Meeting reikte Minister voor Cultuur Sven Gatz zijn cultuurprijs voor film aan filmmaakster Emmy Oost.

Een van de hoogtepunten was de jaarlijkse uitreiking van de Ensors, dit jaar op vrijdag 16 september. De grote winnaar was de Vlaamse film "D’Ardennen" van Robin Pront. Zaterdagavond werd het festival op een passende manier afgesloten, met het sterke innemende Vlaamse debuut van Nathalie Teirlinck "Le passé devant nous" in aanwezigheid van de Canadese Evelyne Brochu en Johan Leysen. Tijdens de sterlegging , bleek alvast dat la Brochu een grote schare fans achter zich heeft staan. De reacties op deze wereldprimeur waren bijzonder positief dus Filmfestival Oostende kon zich geen betere afsluiter bedenken.

Maar ook de liefhebbers van de betere televisie, werden verwend met de marathon-vertoning van Jan Eelens’ "Callboys" en een volle rode loper voor Matteo Simoni, Stef Aerts ,Bart D’Hollander en Jan Eelen aan de photowall.  Nadien zorgden de Callboys voor een spetterende slotparty.

Sinds Filmfestival Oostende de kaart trok van de Vlaamse Film in 2009, met haar Ensors en met de introductie van haar internationale competities is het festival niet alleen een vaste waarde geworden in Vlaanderen, maar krijgt het ook steeds meer en meer aandacht internationaal.  De 11de editie vindt plaats van 8 tot en met 16 september 2017.  FFO dankt al haar partners en medewerkers om mee te bouwen aan dit verhaal.

Gudrun Burie

Public Relations, Filmfestival Oostende

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Filmfestival Oostende

Over Filmfestival Oostende

Filmfestival Oostende is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt. De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de LOOK!–competitie en de Belgisch-Nederlandse coproducties uit de COOP!–competitie, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse film- en televisieprijzen en de Jamies plaats, de Vlaamse online video awards. 

Voor interviews, accreditaties of andere persgerelateerde vragen, aarzel niet om contact op te nemen!

Contact