Opnieuw recordeditie voor Filmfestival Oostende

De 13e editie van Filmfestival Oostende sluit af met meer dan 45.000 bezoekers

De dertiende editie van Filmfestival Oostende is toe aan zijn laatste dag en sluit vanavond traditioneel af met de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse film- en televisieprijzen. Het festival vulde Oostende, de Stad aan Zee, met een gevarieerd filmaanbod en tal van (inter)nationale gasten. FFO stond dit jaar volledig in het teken van Leading Ladies. Een thema gekozen door master Lynn Van Royen. FFO blikt terug op een bijzonder geslaagde editie met opnieuw een recordopkomst en opmerkelijke hoogtepunten.

De openingsavond werd voor de vierde keer georganiseerd in zowel Kinepolis Oostende als Kursaal Oostende. Meer dan 2.500 bezoekers keken samen naar de debuutfilm van Anke Blondé, 'The Best of Dorien B.'. Het zette de toon voor de meest succesvolle editie in het dertienjarige bestaan van het festival.

Met de komst van wereldactrice Monica Bellucci, ter aankondiging van haar nieuwe film 'Spider in the Web', verwelkomde het filmfestival een Leading Lady van formaat. Honderden fans verzamelden zich aan Kursaal Oostende om de sterlegging bij te wonen. Meer dan 1.200 mensen woonden voor deze feestelijke Belgische première in Kursaal bij. Ook de FFO Ladies Night met de film 'Late Night' was een groot succes, met 1350 aanwezigen. 

De meest ontroerende sterlegging van het festival was ongetwijfeld de huldiging van acteur Jan Decleir, die nadien zijn Lifetime Achievement Award in ontvangst mocht nemen. Ook de huldigingen voor master Lynn Van Royen, Anke Blondé, Jelle De Beule, Kim Snauwaert en de honderdste ster voor scénarist/regisseur Jan Eelen brachten veel volk op de been. 

De festivalsite aan Kinepolis Oostende liep dagelijks vol met enthousiaste scholieren. Naar jaarlijkse gewoonte schreven bijna alle scholen uit Oostende en omgeving zich in op een schoolvertoning, goed voor 8000 leerlingen. De eerste familiedag op zondag, met vertoningen van 'Tik Tak', 'Vos & Haas', 'Pachamama' en de 'D5R' fandag, was een succes met meer dan 1.100 kinderen en jongeren.  

De Vlaamse content bleek opnieuw de belangrijkste publiekstrekker tijdens deze editie. FFO kiest jaarlijks resoluut voor Vlaamse film en Belgsich talent. Een inhoudelijke keuze die enorm gesmaakt wordt door het Oostendse publiek. De keuze zorgt er ook voor dat tal van regisseurs, actrices en acteurs hun film of serie persoonlijk kunnen komen voorstellen. Absolute hoogtepunten waren de uitverkochte zalen voor 'Au nom de la terre' met Veerle Baetens, ‘Retrospekt’ met Circé Lethem, ‘The Hummingbird Project’ met Johan Heldenbergh, 'The Room' met Kevin Janssens, 'Le Semeur' van Marine Francen,  'Sinner' van Emelie Verhamme en 'Bastaard' van Mathieu Mortelmans, de series 'Grenslanders' met Koen De Bouw en de binge marathon van het tweede 'Callboys' seizoen van Jan Eelen. De vertoning van de Oostendse kortfilm 'Toetnaesteki' van Nicolas Daenens lokte meer dan 1500 inwoners naar Kinepolis Oostende. 

Ook ondernemers vonden massaal de weg naar Kinepolis Oostende. De B2B vertoningen zijn een vaste waarde en één van de pilaren in de werking van Filmfestival Oostende, net zoals de gezellige vertoningen tijdens Filmcafé on tour in lokale cafés en ontmoetingscentra. 

Vanavond wordt het festival afgesloten met het Gala van de Ensors waar meer dan 1300 filmprofessionals het beste van de Vlaamse film en televisie van het voorbije jaar vieren met een award show gevolgd door een stevig feestje. 

FFO blikt terug op een bijzonder geslaagde editie met 45.000 bezoekers. 

Met Oostende als ultieme, culturele achtergrond is Filmfestival Oostende een unieke omgeving voor elke soort filmliefhebber. Filmfestival Oostende bedankt daarom ook graag al haar genodigden, bezoekers, sponsors en medewerkers.

Zoals eerder werd aangekondigd was de 13e editie de laatste die in september plaatsvond. Voortaan vindt Filmfestival Oostende plaats in januari en we spreken graag af van 15 tot en met 23 januari 2021 voor de 14de editie. 

Lieselotte Olders

Algemeen Coördinator, Filmfestival Oostende

Peter Craeymeersch

Gedelegeerd bestuurder, Filmfestival Oostende

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Filmfestival Oostende

Over Filmfestival Oostende

Filmfestival Oostende is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt. De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de LOOK!–competitie en de Belgisch-Nederlandse coproducties uit de COOP!–competitie, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse film- en televisieprijzen en de Jamies plaats, de Vlaamse online video awards. 

Voor interviews, accreditaties of andere persgerelateerde vragen, aarzel niet om contact op te nemen!

Contact