Nominaties voor Ensors Kortfilms en Documentaire bekend!

Filmfestival Oostende maakt vandaag de nominaties voor de Ensors voor Kortfilm en Documentaire bekend. De fictie -kortfilms Barst van Koen Van Sande, Shadow van Bülent Oztürk, Feel Sad for the Bunny van Kenneth Mercken werden uitgekozen door een professionele jury, samengesteld uit regisseur Raf Reyntjens, actrice Marijke Pinoy, scenariste Lies Van Grieken, producent Erik Wirix en D.O.P. Willy Stassen. Bij de animatiefilms sleepten No Offence van Kris Borghs , He&Sea van Kris Genijn en Pieter Vanluffelen  en Beast van Pieter Coudyzer een Ensornominatie in de wacht.  In de categorie Documentaire werden The Land of  the Enlightened van Pieter-Jan De Pue , Reach for the sky van Steven Dhoedt en Wooyoung Choi en Wim van Lut Vandekeybus  genomineerd. In de documentaire - jury zetelden documentaire - regisseurs Eva Küpper en Kristof Bilsen samen met Simon Vreebos; die  laatste is verantwoordelijk voor het aanbod op Canvas.  Op vrijdagavond 16 september worden de nominaties verzilverd met een Ensor tijdens het Gala van de Ensors in het Kursaal van Oostende waar tevens ook alle andere Ensorbeelden worden uitgereikt.

 

Barst van Koen Van Sande is een komedie met o.a. Peter Van den Eede en Charlotte Vandermeersch over een doordeweeks Vlaams koppel dat terecht komt met hun dure BMW in een Arabisch Brusselse wijk. Shadow van Bülent Oztürk vertelt het verhaal van een Koerdisch tienermeisje dat samen met haar familie op haar vader wacht .. tot het noodlot toeslaat en ze een moeilijke beslissing moet nemen. In Feel Sad for the Bunny van Kenneth Mercken wordt de relatie tussen de 12-jarige Remy en zijn oudere broer Bruno op de proef gesteld wanneer ze beiden interesse tonen in de au -paire Michaela.

Ook in de animatiewereld huist er veel talent in Vlaanderen. Kris Borghs maakte de animatiefilm No Offense over  een aantal cartoonisten die voor een macaber tribunaal verschijnen. Telkens wanneer één van de juryleden zich door een cartoon beledigd voelt, wordt de maker onherroepelijk geëxecuteerd. De laatste in de rij probeert stiekem zijn doodvonnis te ontglippen. He & Sea van Kris Genijn en Pieter Vanluffelen brengt het verhaal van een man, geboren uit de zee, op zoek naar zijn herkomst. Hoe dichter hij bij zijn doel komt, hoe meer hij zichzelf verliest. Tenslotte is er ook Beast van Pieter Coudyzer over een ontroerende vriendschap tussen een dronken zwerver en een buitenaards beest. De eenzaamheid van een haveloze, door de maatschappij uitgespuwde landloper wordt verlicht door een wel heel onverwachte bezoeker.  Deze drie kortfilms zijn toevalligerwijze allemaal producties van het productiehuis S.O.I.L van Geert Van Goethem en Linda Sterckx.

In de categorie Documentaire viel de keuze voor de nominaties op The Land of  the Enlightened van Pieter-Jan De Pue, dat na de start van zijn carrière op het Amerikaanse  Sundance Film Festival al een hele weg heeft afgelegd en recentelijk ook nog op de shortlist van de European Film Awards kwam. Pieter – Jan werkte meer dan 10 jaar aan deze film en volgde enkele Afghaanse kinderen in hun overlevingsstrijd tijdens de oorlog. In Reach for the sky volgden Steven Doedt en Wooyoung Choi  enkele studenten in Zuid-Korea tijdens hun voorbereidingen op de Suneung, het eindejaarsexamen van de studenten. Het resultaat bepaalt niet enkel de keuze van de universiteit maar in een land, geobsedeerd door prestatie, is het ook een statussymbool.  Als derde werd Wim, het intieme portret van Wim Vandekeybus gezien door de ogen van zijn zus Lut Vandekeybus, geselecteerd. Ze exploreert haar broers rusteloze creativiteit en de manier waarop de verschillende families in zijn leven elkaar ontmoeten, inspireren en botsen op basis van materiaal uit voorstellingen, repetities, interviews en het rijke familiearchief.

 

Gudrun Burie

Public Relations, Filmfestival Oostende

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Filmfestival Oostende

Over Filmfestival Oostende

Filmfestival Oostende is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt. De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de LOOK!–competitie en de Belgisch-Nederlandse coproducties uit de COOP!–competitie, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse film- en televisieprijzen en de Jamies plaats, de Vlaamse online video awards. 

Voor interviews, accreditaties of andere persgerelateerde vragen, aarzel niet om contact op te nemen!

Contact