Nederlandse films en coproducties met Vlaanderen krijgen vaste plek op Filmfestival Oostende,

Belgische première voor historisch epos “Redbad” en voetbaldrama “Catacombe”

Ook dit jaar zal er op Filmfestival Oostende ruim aandacht zijn voor Nederlandse films en coproducties. Meer nog, dank zij het grote succes van vorig jaar, krijgt de selectie “Nederland, Buurland“ een volwaardige sectie binnen het festival met enkele fantastische avant-premières. Met trots kondigen we de Belgische première aan van het historische epos REDBAD van Roel Reiné in de LOOK! - competitie en het spannende voetbaldrama CATACOMBE van Victor D. Ponten, met o.a. Kevin Janssens in de hoofdrol. 

Nederland is hoe langer, hoe meer ook een thuisland voor onze Vlaamse cast en crew. Niet alleen is er behoorlijk wat Vlaams talent dat meespeelt in de Nederlandse producties, maar ook financieel zijn er alsmaar meer Vlaams-Nederlandse coproducties. Een vaste plek op het festival was dan ook een evidentie en dit vertaalt zich in de sectie “Nederland, Buurland” met enkele fantastische premières.

Met trots kunnen we volgende premières en screenings aankondigen: REDBAD van Roel Reiné, met Tibo Vandenborre geselecteerd voor de internationale LOOK! - competitie. CATACOMBE van de Nederlandse regisseur Victor D.Ponten met Kevin Janssens, COBAIN van Nanouk Léopold met Wim Opbrouck, DE DAG DAT MIJN HUIS VIEL van Thessa Meijer met o.a. Wim Opbrouck, Peter Van den Begin en Wim Willaert,  OUDE LIEFDE van Nicole van Kilsdonk met o.a. Gène Bervoets en Eva van der Gucht en  KLEINE IJSTIJD van Paula Van der Oest met Johan Heldenbergh.

Redbad van Roel Reiné met o.a. in de Vlaamse cast Tibo Vandenborre, Gène Bervoets, Pieter Embrechts, Flor Decleir en Daphne Wellens, Productie: Farmhouse en Bullet Proof. Na het succes van Michiel de Ruyter komt Roel Reiné met een indrukwekkend heldenepos over de legende van Redbad en de strijd tegen het oprukkende Christendom. Redbad laat zich door niemand vertellen, waarin hij moet geloven. Niet door een koning, een priester of door wat er in de sterren geschreven staat, want zijn land bestaat uit een volk van vrije mensen.  Dit historisch epos is meteen ook de eerste titel van de LOOK!-competitie die Filmfestival Oostende kan aankondigen. 

Dorestad, het belangrijkste handelscentrum van Noord Europa, 700 A.C.. Het volk leeft in harmonie met de natuur en de tradities van hun voorvaderen. Tot de Frankische heersers en de Christenen het gezag willen overnemen en met geweld het Christendom proberen in te voeren. De koning wordt gedood. Hun zoon, Redbad, krijgt de schuld van de dood van zijn vader en wordt op een vlot vastgebonden en verbannen. Via de zee komt hij bij de Vikingen terecht. Hij wint hun vertrouwen en na verloop van tijd, vat hij het plan op om terug te keren naar Dorestad. Redbad was de laatste koning van de Germaanse stam die een groot deel van het huidige Vlaanderen, Nederland en Denemarken bevolkten.

Release Nederland: 28 juni 2018 - http://www.redbaddefilm.nl

Catacombe van Victor D. Ponten met Kevin Janssens, Willem De Bruin - bekend van The Opposites, en Charlotte Vandermeersch, Productie: New Amsterdam Film Company, in coproductie met de NTR en Wrong Men. CATACOMBE is het solo-regiedebuut van Victor D. Ponten. Samen met Jim Taihuttu maakte hij zijn regiedebuut met de veelgeprezen en prijswinnende film RABAT (Gouden Kalf Beste Acteur – Nasrdin Dchar). De Director of Photography is Lennart Verstegen (RABAT, WOLF). Het scenario is geschreven door Victor D. Ponten in samenwerking met Mustafa Duygulu.

In de duistere thriller CATACOMBE vecht profvoetballer Jermaine Slagter in de kelder van het betaalde voetbal om uit de handen te blijven van Chinese matchfixers. Wanneer zijn hardnekkige gokverslaving hem verder in het nauw drijft, dreigt zijn leven hem door de vingers te glippen.

Release Nederland: 13 september 2018

Oude liefde van Nicole van Kilsdonk met in de Vlaamse rollen o.a. Gène Bervoets  en Eva van der Gucht,  productie The Film Kitchen en A Private View

Ton en Fransje zijn zijn in de zestig en al jaren gescheiden. Als hun zoon plots overlijdt zoeken ze weer troost bij elkaar. Hun oude liefde komt weer tot leven, wat ze proberen geheim te houden voor hun familie.

Cobain, van Nanouk Leopold, met o.a. Vlaamse cast Wim Opbrouck en Thomas Ryckeaert, productie: Circe Films, A Private View, Coin Film, VPRO en The Film Kitchen

Cobain loopt weg uit zijn nieuwe pleeggezin omdat hij zich zorgen maakt over zijn moeder Mia, die hoogzwanger is en een zwervend bestaan leidt. Als Cobain eist dat Mia hulp zoekt voor haarzelf en de baby, krijgen de twee knallende ruzie. Cobain vindt onderdak bij Wickmayer, Mia’s ex die een paar vrouwen voor zich heeft ‘werken’. Als Mia weer contact zoekt met Cobain, stuurt Wickmayer haar weg. Maar Mia blijft aan Cobain trekken en Cobain ziet dat ze er steeds slechter aan toe is. Cobain realiseert zich dat er iets moet gebeuren. Hij brengt Mia naar een verlaten plek waar hij haar opsluit om af te kicken. Hoewel Mia zich eerst verzet, knapt ze langzamerhand op. Maar als Cobain en Mia eindelijk naar elkaar toe groeien, slaat het noodlot toe..

De dag dat mijn huis viel, geregisseerd door Thessa Meijer met Frieda Pittoors, Peter Van den Begin en Wim Willaert, productie Venfilm

In een uitgestrekt niemandsland leven de drie broers Hein, Pé en Roemer samet met hun bejaarde moeder Hillie. Opmerkelijke figuren, wonend in een scheef huis. Ieder jaar wordt het huis met de hand weer rechtop getrokken. Dit gaat al lang goed, totdat moeder abrupt vertrekt naar het warme zuiden. De nestblijvers zijn voor het eerst op zichzelf en elkaar aangewezen. Hoe verder Hillie van huis is, hoe schever de verhoudingen tussen de broers. En hoe schever de verhoudingen, hoe meer het huis kantelt. Valt er nog iets te redden?

Kleine Ijstijd van Paula van der Oest, met o.a. in de Vlaamse cast Johan Heldenbergh, productie: NL Film

Een groep vrienden, (ex)muzikanten en hun aanhang komt bij elkaar in een oud, -ooit gekraakt- huis op het platteland om de as te verstrooien van hun vriend en held Kas. Ze zijn uitgenodigd door Kas hoogzwangere vriendin Sallie, om hun inspirator op gedenkwaardige wijze te memoreren.

Gudrun Burie

Public Relations, Filmfestival Oostende

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Filmfestival Oostende

Over Filmfestival Oostende

Filmfestival Oostende is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt. De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de LOOK!–competitie en de Belgisch-Nederlandse coproducties uit de COOP!–competitie, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse film- en televisieprijzen en de Jamies plaats, de Vlaamse online video awards. 

Voor interviews, accreditaties of andere persgerelateerde vragen, aarzel niet om contact op te nemen!

Contact