'LUKA', de nieuwe film van Jessica Woodworth, is geselecteerd voor FFO23

19 december 2022. - ‘LUKA’, geregisseerd door de Amerikaans-Belgische Jessica Woodworth, beleeft haar Belgische première tijdens de vijftiende editie van Filmfestival Oostende. Op maandag 30 januari wordt de film getoond in het bijzijn van de filmmaker, Geraldine Chaplin, Jonas Smulders, Jan Bijvoet, Sam Louwyck en Peter Brosens.

De film maakt kans op de prijs voor ‘Beste Film’ binnen de LOOK!-competitie. In die competitie bekroont een vakjury de visueel meest verbluffende verhalen. Films die je ontegensprekelijk op groot scherm moet zien. 

Filmfestival Oostende viert traditiegetrouw talent van eigen bodem. Eerder kondigde het al ‘The Chapel’ (Dominique Deruddere), ‘Aller/Retour’ (Dorothée van den Berghe) en ‘Baghdad Messi’ (Sahim Omar Kalifa) aan. Met ‘LUKA’ telt het festivalprogramma nu vier Belgische topfilms, naast de vele (internationale) (co)producties met Vlaams talent, een recordaantal Vlaamse series en ook twee documentaires over befaamde Vlamingen: 'Marieke - Addicted to Life' over paralympiër Marieke Vervoort en ‘Argwaan’ over kunstenaar Luc Tuymans.

Het volledige programma van Filmfestival Oostende 2023 - van 27 januari t/m 4 februari - wordt bekendgemaakt op donderdag 22 december.

Over 'LUKA'

Jessica Woodworth (°1971) is een van oorsprong Amerikaanse regisseur van speelfilms, die in 2006 met Peter Brosens het Vlaamse productiehuis Bo Films oprichtte. Hun eerste film 'Khadak' werd in 2006 in Venetië bekroond met de Lion of the Future Award en won dat jaar ook de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap. Samen met hun vier daaropvolgende langspeelfilms 'Altiplano' (Cannes 2019), 'Het Vijfde Seizoen' (Officiële Competitie, Venetië 2012), 'King of the Belgians' (Orizzonti Competitie, Venetië 2016) en 'The Barefoot Emperor' (Toronto 2019) hebben zij al 58 prijzen en 350 festivalselecties op de teller staan.

Het International Film Festival Rotterdam - IFFR (25 jan-5 feb 2023) selecteert 'LUKA' eveneens voor de Big Screen-competitie.

'LUKA' is geïnspireerd op het boek 'De woestijn van de Tartaren' (1940) van de invloedrijke Italiaanse romanschrijver Dino Buzzati. In de film, die in Rotterdam in wereldpremière zal gaan, volgen we de jonge soldaat Luka die zich door een desolaat, postapocalyptisch landschap worstelt op zoek naar het legendarische Fort Kairos. Nadat hij zijn zware tocht ternauwernood overleeft, ontdekt hij dat Kairos geen legende is. Het is een vervallen, disfunctioneel oord en wordt beheerst door een commando van excentriekelingen. Langzaam raakt Luka in de ban van het bastion van absurditeit. Hij ontdekt al snel de waarheid, dat niemand ooit de vijand heeft gezien. In een waas slijt Luka zijn dagen, totdat hij de moed vindt om de illusie te doorbreken. Tegen de achtergrond van de onstuimige Etna en het verschroeide Siciliaanse landschap, brengt 'LUKA' een episch en absurd verhaal over hoe vriendschap zelfs de grootste illusies kan doorprikken.

In de cast van 'LUKA' vinden we o.a. Jonas Smulders, Geraldine Chaplin, Jan Bijvoet, Sam Louwyck, Samvel Tadevossian en Django Schrevens. Net als in vorige producties deden Woodworth & Brosens voor 'LUKA' beroep op David Verdurme voor de montage en Sabina Christova voor de art direction. Verder werkten ook Virginie Surdej (DOP), Eka Bichinashvili (kostuums), Stefano Campus (geluid), Marly van de Wardt (make-up), Teho Teardo (muziek) en Carl De Keyzer (stillfotografie) mee aan de film. 

Jessica Woodworth schreef en regisseerde de film. Peter Brosens verzorgde de productie voor Bo Films, in coproductie met Beluga Tree (BE), Palosanto Films (IT), Volya Films (NL), Art Fest (BG), Dokino (AM) en Krater Films (BE). 

'LUKA' is een productie van Bo Films in coproductie met het Gentse Krater Films gesteund door het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en Flanders Tax Shelter, met het Brusselse Beluga Tree gesteund door het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel, VOO/BETV en Proximus, met het Italiaanse Palosanto Films gesteund door het Italiaans Ministerie van Cultuur (MIC) en de Siciliaanse Filmcommissie, met het Nederlandse Volya Films gesteund door het Nederlands Filmfonds (NFF), met het Bulgaarse Art Fest gesteund door het Bulgaars Nationaal Filmcentrum (BNFC), met het Armeense Dokino gesteund door het Nationaal Cinema Centrum van Armenië (NCCA) en met de steun van Eurimages. De internationale sales van 'LUKA' worden vertegenwoordigd door het Duitse Films Boutique. Het project werd ontwikkeld met de steun van het MEDIA Programma van de EU en het VAF.


#FFO #FFO23 @filmfestivaloostende

www.filmfestivaloostende.be

Volg Filmfestival Oostende op Instagram - Facebook - Twitter - YouTube - TikTok

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Filmfestival Oostende

Over Filmfestival Oostende

Filmfestival Oostende is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt. De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de LOOK!–competitie en de Belgisch-Nederlandse coproducties uit de COOP!–competitie, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse film- en televisieprijzen en de Jamies plaats, de Vlaamse online video awards. 

Voor interviews, accreditaties of andere persgerelateerde vragen, aarzel niet om contact op te nemen!

Contact