Les racines de l’eau van Sarah Lederman wint Beste Kortfilm in Oostende

Sinds 2018 pakt Filmfestival Oostende (FFO) uit met een Vlaamse kortfilmcompetitie, en ook dit jaar vierde een exclusieve selectie zijn Belgische première tijdens de eerste editie van de FFO Nights. De kortfilm Les racines de l’eau van Sarah Lederman neemt de prijs voor Beste Kortfilm mee naar huis.

Op zaterdag 19 juni beoordeelde onze vierkoppige jury, bestaande uit Angelo Tijssens, Nora Dari, Emilie De Roo en Cecilia Verheyden, zeven Vlaamse kortfilms. De jury verkoos Les racines de l’eau van Sarah Lederman als winnaar. Tijdens de speech van de jury vielen de woorden intrigerend, fascinerend, oprecht en authentiek. De jury was diep geraakt en vond het bijzonder van hoe dichtbij ze het verhaal konden volgen:

“Het is een film over vriendschap, over vrouwen, over tradities en ook over heel erg in het nu leven. Er is een zeker naïviteit, bij de makers, in de klankband én in de prachtige cinematografie die nooit geforceerd voelt, steeds echt en oprecht.”
Kortfilmjury
Kortfilmjury

De winnaar gaat naar huis met een geldprijs van maar liefst €2.500 geschonken door Amplo. Flow Postproduction vult het prijzenpakket aan met een postproductie pakket voor het realiseren van een volgend project. Camalot schenkt een materiële ondersteuning ter waarde van €12.000. Bijkomend wordt de film vertoond in het voorprogramma van The Human Voice van Pedro Almodó in Cinema Storck, een initiatief van Filmfestival Oostende dat de arthousefilms het hele jaar door naar Oostende brengt, op zondag 20 juni, 28 juni en 16 juli.

Poster Les racines de l'eau
Poster Les racines de l'eau

In Les racines de l’eau gaan twee jonge vrouwen op zoek naar wat hun joodse identiteit betekent door terug te grijpen naar eeuwenoude rituelen. Sarah Lederman stond voor de film zowel voor als achter de camera. Sarah was in 2018 één van de winnaars van de Student Pitch met haar kortfilm Cocon en werd in 2019 met hetzelfde project geselecteerd voor de kortfilmcompetitie van FFO. Met haar kortfilm Miriam won ze op BFI Future Film Festival London de prijs voor Beste Internationale Kortfilm. Momenteel schrijft ze haar eerste professionele kortfilm Lola en ontwikkelt ze een kinderdocumentaire in de VAF Ket & Doc Workshop.

Les racines de l’eau kwam tot stand met de steun van De Auteurs en Sabam. De film is binnenkort te zien in Cinema Storck en op het ​ Brussels Short Film Festival.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Filmfestival Oostende

Over Filmfestival Oostende

Filmfestival Oostende is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt. De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de LOOK!–competitie en de Belgisch-Nederlandse coproducties uit de COOP!–competitie, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse film- en televisieprijzen en de Jamies plaats, de Vlaamse online video awards. 

Voor interviews, accreditaties of andere persgerelateerde vragen, aarzel niet om contact op te nemen!

Contact