Kortfilms ‘Nieuwkomers’ en ‘Binge Loving’ vallen in de prijzen tijdens Filmfestival Oostende

Kortfilms worden uitvoerig onder het voetlicht geplaatst tijdens deze veertiende editie van Filmfestival Oostende. Niet alleen vond de jaarlijkse kortfilmcompetitie plaats, ook werd de Ensor voor Beste Kortfilm uitgereikt.

Kortfilmcompetitie

Voor deze competitie ging FFO-kortfilmprogrammator Henry Disotuar op zoek naar de beste Vlaamse kortfilms van het moment. Zo geeft FFO nieuwe makers de kans om hun producties voor te stellen aan het grote publiek. Een driekoppige jury, bestaande uit filmmakers José Daniel Granados (Los veo) en Frederike Migom (Binti), en producent Lize Lefaible (Potemkino), velde hun oordeel over negen geselecteerde kortfilms.

Als winnaar kwam Nieuwkomers van Camille Ghekiere uit de bus. De jury verklaarde:

“Deze korte film benadert zijn thema op een frisse en onbevangen manier. De maker toont de personages alsook hun afkomst in hun kracht, zonder slachtoffers van hen te maken, maar ook zonder hun obstakels te ontkennen of te minimaliseren. Wij vonden het charmant en warm om een documentaire over dit complexe onderwerp benaderd te zien met dans en muziek.”

In haar documentairekortfilm Nieuwkomers capteert Camille Ghekiere vier jonge nieuwkomers uit Colombia, Syrië, de Dominicaanse Republiek en Marokko die hun weg zoeken in België. Deze film leverde Ghekiere eerder al een VAF Wildcard op.

Ghekiere gaat naar huis met een geldprijs van 2.500 euro geschonken door Amplo, een post-productiepakket voor de afwerking van een volgende kortfilm geschonken door FLOW en een bon voor het huren van audiovisueel materiaal t.w.v. 12.000 euro geschonken door Camalot

De jury reikte ook nog een eervolle vermelding uit aan Dincolo van Luca Peres-Bota: “Op een sobere maar tegelijkertijd indringende manier wordt in deze kortfilm een slice of life getoond die thema’s zoals isolement en het zoeken naar een betere toekomst op een oprechte manier belicht. Authentiek en op alle vlakken uitgebalanceerd tegelijkertijd”.

In Dincolo vertelt Peres-Bota het verhaal van Bogdan, een jonge Roemeense immigrant die samen met zijn neef in België woont. Hij werkt in een restaurant om zijn gezin in Roemenië te ondersteunen, tot hij op een dag gebeld wordt door een Roemeens nummer en verschrikkelijk nieuws te horen krijgt.

Ensor voor Beste Kortfilm

Dit moment werd ook aangegrepen voor de uitreiking van de Ensor voor Beste Kortfilm. De Ensor Academie koos voor Binge Loving van Thomas Deknop. In Binge Loving krijgt een Brusselse privédetective van een cliënt de opdracht om haar man te volgen omdat ze vermoedt dat hij een minnares heeft in de hoofdstad. Wanneer ze zichzelf onverwachts in het onderzoek dwingt, wordt de rechercheur uit zijn comfortzone gehaald.

De andere genomineerden waren De dag die wit was van Wannes Vanspauwen, Forestkeeper van Alisa Karo, Los veo van José Daniel Granados en Z Bratem van Mattias Bavré. Deze selectie werd gemaakt door een professionele jury die bestond uit filmmakers Michiel Dhont (Poor Kids), Joy Maurits (Hier.) en regisseursduo Sine en Imge Özbilge (Mosaic). 

In aanloop naar het Gala van De Ensors op zaterdag 12 maart, worden tijdens Filmfestival Oostende al enkele Ensors uitgereikt. Onder meer de Ensors Belofte van het Jaar, Beste Coproductie, Beste Franstalige Belgische Film en de Box Office Award werden al uitgedeeld.


#FFO #FFO22 @filmfestivaloostende

www.filmfestivaloostende.be

Volg Filmfestival Oostende op Instagram - Facebook - Twitter - YouTube - TikTok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Filmfestival Oostende

Over Filmfestival Oostende

Filmfestival Oostende is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt. De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de LOOK!–competitie en de Belgisch-Nederlandse coproducties uit de COOP!–competitie, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse film- en televisieprijzen en de Jamies plaats, de Vlaamse online video awards. 

Voor interviews, accreditaties of andere persgerelateerde vragen, aarzel niet om contact op te nemen!

Contact