Kevin Janssens wordt Master van het tiende Filmfestival Oostende!

Vandaag werd in Oostende de nieuwe Master van het Filmfestival Oostende bekend gemaakt. Voor deze tiende verjaardagseditie mag Kevin Janssens de honneurs waarnemen. Hij volgt hiermee Maaike Cafmeyer op, die vorig jaar gastvrouw van het festival was. Verder werd ook bekend gemaakt dat deze tiende jaargang een hele feestelijk editie wordt, met o.a. de openingsfilm in het Kinepolis Kursaal en een groot Gala van de Ensors. Filmfestival Oostende zet haar liefde voor de Vlaamse film nog een stap verder door de oprichting van de Ensor Academie, die de Vlaamse filmindustrie verenigt. Het festival is ook trots dat ze opnieuw kunnen openen met een Vlaamse topfilm, “Everybody Happy” van Nic Balthazar!

Acteur Kevin Janssens is al vele jaren actief in het Vlaamse televisie – en filmlandschap. Zijn eerste grote rol heeft hij te danken aan regisseur Guido Henderickx die hem prompt in zijn laatste jaar Herman Teirlinck voorstelde om mee te spelen in de televisieserie Koning van de Wereld. Vervolgens speelde hij mee in o.a. Windkracht 10: Koksijde Rescue, Zot van A. , Smoorverliefd, Het Varken van Madonna maar hij was ook veel op televisie te zien, zoals o.a. in Vermist, De Smaak van De Keyser en Salamander. Binnenkort starten voor Kevin ook de opnames van een Frans-Belgische productie Au-delà des Lois met o.a. Olivier Gourmet. Dit uitgebreide en gevarieerde palmares gaf artistiek directeur Peter Craeymeersch meer dan voldoende redenen om Kevin Janssens als Master te vragen.

Voor zijn Masterselectie koos Janssens klassiekers met een sterke visuele cinematografie en films die aanleunen bij het film noir-thema: onder meer Casablanca (Michael Curtiz - 1942), Raging Bull (Martin Scorsese - 1980), Apocalypse Now (Francis Ford Coppola - 1979), On the waterfront (Elia Kazan - 1954) en Heat (Michael Mann - 1995) behoren tot zijn selectie.

“Als kind werd ik enorm geïntrigeerd door de sfeer die dit genre met zich meebrengt: het mystieke, de somberheid, de melancholie, de corruptie maar ook de grafische stijl en natuurlijk de wondermooie vrouwelijke hoofdrollen zoals Rita Hayworth, Lauren Bacall, Marlene Dietrich, Ava Gardner en vele anderen. Stuk voor stuk sterke vrouwen die hun mannetje konden staan tegenover de sterke mannen van die tijd, zoals Burt Lancaster, Orson Welles, George Montgomery en - voor mij de meest hard-boiled film noir detective - Humphrey Bogart”, aldus Kevin Janssens.

Tien jaar FFO, dat moet gevierd worden! De tiende editie van het festival wordt een feesteditie met tal van nieuwigheden.   De opening wordt er eentje in echte Cannes-stijl.  Voor de première van de nieuwe film van Nic Balthazar “Everybody Happy” zal het iconische Kursaal Oostende voor de gelegenheid omgedoopt worden tot het Kinepolis Kursaal.  Ook het Gala van de Ensors - dit jaar op vrijdagavond 16 september - wordt uitgebreid en zal toegankelijk zijn voor de volledige filmindustrie.  Overdag vindt in Cultuurcentrum De Grote Post de Flanders Film Meeting plaats met als thema ‘coproducties’.  Tijdens de slotdag, op zaterdag 17 september, kan het grote publiek in Kinepolis terecht voor “the Best of the Fest”. Alle films die tijdens FFO16 in de prijzen zijn gevallen worden die dag nogmaals vertoond.

FFO heeft ook besloten tot de oprichting over te gaan van de Ensor Academie. De Ensor Academie heeft tot doel alle Vlaamse filmprofessionals te verenigen en zal hiervoor nauw samen werken met de verschillende unies en gildes. Naast het structureel overleg met alle organisaties zullen alle leden van de Ensor Academie mee kunnen stemmen voor de "Prijs van de Industrie”.  Deze prijs wordt uitgereikt tijdens het Gala van de Ensors.  Door de beperkte capaciteit kon in het verleden niet iedereen worden uitgenodigd op dit Vlaamse Filmfeest.  Door de show te verhuizen naar het grote auditorium van Kursaal Oostende, zullen nu ook de leden van de Ensor Academie aanwezig kunnen zijn op het Gala.

Het Filmfestival van Oostende vindt plaats van 9 t.e.m. 17 september 2016.

Persbericht Opening FFO16

PDF - 896 Kb

Persdossier Master FFO16

PDF - 866 Kb

Peter Craeymeersch

Algemeen Directeur, Filmfestival Oostende

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Filmfestival Oostende

Over Filmfestival Oostende

Filmfestival Oostende is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt. De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de LOOK!–competitie en de Belgisch-Nederlandse coproducties uit de COOP!–competitie, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse film- en televisieprijzen en de Jamies plaats, de Vlaamse online video awards. 

Voor interviews, accreditaties of andere persgerelateerde vragen, aarzel niet om contact op te nemen!

Contact