Skip to Content
Jonge regisseur Anthony Nti wint Ensor voor Belofte van het Jaar - presented by BNP Paribas Fortis

Jonge regisseur Anthony Nti wint Ensor voor Belofte van het Jaar - presented by BNP Paribas Fortis

De 28-jarige Anthony Nti heeft de Ensor voor Belofte van het Jaar gewonnen. De regisseur met Ghanese roots studeerde in 2019 af aan het RITCS met zijn kortfilm Da Yie. Afgelopen jaar mocht hij met deze afstudeerfilm heel wat binnen- en buitenlandse filmprijzen in ontvangst nemen. De kortfilm staat bovendien op de longlist van de Oscars.

In 2019 won Anthony de publieksprijs op Film Fest Gent en de prijs voor de beste Vlaamse kortfilm op het filmfestival Leuven Kort. De eerste internationale bekroning voor Da Yie verzilverde hij in februari 2020 met de Grand Prix op het prestigieuze filmfestival van Clermont Ferrand. Vanaf dan is het succes parcours voor de jonge regisseur haast niet meer te stoppen. 

Naast een nominatie voor de BAFTA Student Awards, werd hij ook genomineerd voor een Studenten Oscar. Er zijn maar drie Belgen die hem dat voor deden, waaronder regisseur Wouter Bouvijn, bekend van de televisieserie De Twaalf. Tussendoor regisseert Anthony ook muziekvideo’s (o.a. van TheColorGrey) en reclamespots (o.a. Walibi en De Ideale Wereld). 

Momenteel schrijft Nti aan zijn eerste langspeelfilm in coproductie met Caviar. Hij werkte ook mee aan de miniserie De Shaq die volgende week op Eén te zien is. Duidelijk dus, van deze jonge man hebben we het laatste nog niet gezien!

Van 18 t.e.m. 22 januari kan u via VRT NU dagelijks vanaf 18u kijken naar een aflevering van Cinema Canvas. Michaël Pas ontvangt vandaag Patrice Toye, Dominique Van Malderen en Anke Blondé. Op zaterdag 23 januari is het Gala van de Ensors te volgen op Canvas om 22u10.

ENSOR_ANTHONYNTI_BELOFTE.mp4 74 MB
Story image
Filmfestival Oostende Pers, Filmfestival Oostende

 

Over Filmfestival Oostende

Over Filmfestival Oostende

Filmfestival Oostende is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt. De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de LOOK!–competitie en de Belgisch-Nederlandse coproducties uit de COOP!–competitie, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de uitreiking van De Ensors, de Vlaamse filmprijzen. Vanaf 2021 vinden voor het eerst de uitreiking van De Jamies plaats, de Vlaamse online video awards. 


Filmfestival Oostende
Koningin Astridlaan 12
p/a Monacoplein 2
8400 Oostende