In volle vaart vooruit: FFO22

Vandaag gaat de langverwachte veertiende editie van Filmfestival Oostende van start. FFO liet de koudste wintermaanden achter zich en treft de allerlaatste voorbereidingen voor een stralende editie. Van 4 tot en met 12 maart zak je af naar Oostende voor 74 langspeelfilms in avant-première, voor 16 kortfilms in competitie, voor meer dan 90 (inter)nationale gasten die hun werk komen voorstellen en voor Koen De Bouw, die niet enkel in zijn rol als Master op het festival aanwezig is, maar ook als acteur in de openingsfilm Nowhere, in de slotfilm Zeppos - Het Mercatorspoor en in de seizoensfinale van Eén-reeks Twee Zomers. FFO staat te popelen om je te ontvangen.

Internationale gasten

Filmfestival Oostende mag opnieuw heel wat nationaal en internationaal talent verwelkomen op de rode loper. Voor de openingsfilm Nowhere zullen regisseur Peter Monsaert en zijn cast aanwezig zijn. De Belgische acteur/regisseur Bouli Lanners komt zijn film Nobody Has To Know voorstellen, en brengt hoofdrolspeler Michelle Fairley mee, beter bekend als Catelyn Stark uit Game of Thrones. Ook de voltallige cast van Twee zomers, inclusief scenaristen Tom Lenaerts en Paul Baeten, is aanwezig. Voor Samuel’s Travels komen onder meer hoofdrolspeler Kevin Janssens en ​ Justine Bourgeus aka Tsar B, die de film van een soundtrack voorzag. De Limburgse regisseur Michiel Thomas komt zijn pakkende documentaire Gemmel & Tim voorstellen. Jonge belofte Spencer Bogaert introduceert zijn nieuwe film Do Not Hesitate. En voor de première van de Eén-reeks Lost Luggage zakken scenarist Tiny Bertels, regisseurs Kaat Beels en Nathalie Basteyns, en hoofdrolspeler Lara Chedraoui af. ​ 

Buurland Nederland stuurt ook heel wat afgevaardigden. Regisseur Antoinette Beumer tekent present voor Mijn vader is een vliegtuig, regisseur Valerie Bisscheroux, scenarist Maud Wiemeijer en actrices Ayla Satijn en Jade Olieberg voor ANNE+, acteur Fedja Van Huêt voor De veroordeling en de gebroeders Alex en Marc van Warmerdam voor Nr. 10, vergezeld door een deel van de Vlaamse cast, zoals Tom Dewispelaere en Jan Bijvoet. De Deense regisseur Christian Tafdrup komt zijn thriller Speak No Evil voorstellen, met een hoofdrol voor van Huêt. Regisseur Ellie Foumbi komt samen met hoofdrolspeler Babetida Sadjo haar langspeeldebuut Mon Père, le Diable introduceren. Voor de avant-première van Rien à foutre zakken regisseurs Julie Lecoustre en Emmanuel Marre, en actrice Mara Taquin af naar Oostende.

Lifetime Achievement Awards

Eerder kondigde FFO al de uitreiking van een Lifetime Achievement Award aan voor de Nederlandse gebroeders van Warmerdam en de Vlaamse tv-legende Sien Eggers. Op zondag 6 maart komt er nog een Lifetime Achievement Award voor de Oostendse zanger en acteur Arno Hintjens bij, om hem te bedanken voor zijn bijdrage in film en zijn inzet voor Filmfestival Oostende. Hij was immers de allereerste Master van het festival, in 2007. Om 16u00 treedt Arno via de rode loper Kinepolis binnen voor de huldiging. Aansluitend vertoont FFO de kortfilm La vie de Roger, waarin Arno de hoofdrol vertolkt.

Benefietvertoning voor Oekraïne

Op dinsdag 8 maart vertoont FFO om 16u45 de film Donbass, waarin regisseur Sergei Loznitsa een even grotesk als macaber beeld schetst van het leven in het Donetsbekken, een gebied in het oosten van Oekraïne tegen de Russische grens, tijdens de burgeroorlog.

Filmfestival Oostende vertoont deze film als steunbetuiging aan de bevolking van Oekraïne. De opbrengst van de ticketverkoop wordt overgemaakt aan een steunactie voor Oekraïense vluchtelingen, opgezet door een van onze collega's met Oekraïense familie. Een groot deel van de huidige Russische invasie bedreigt momenteel de regio waar de film van Loznitsa zich afspeelt, en net als in de film is de burgerbevolking het grootste slachtoffer.

De Jamies & De Ensors live

Veertien categorieën, 14 winnaars: op woensdagavond 9 maart reiken Laura Govaerts, Kawtar Ehlalouch en een rijtje bekende gezichten De Jamies uit. De awardshow voor Vlaams online videotalent bekroont de beste YouTubers, vloggers, TikTokkers, streamers, online comedians en nog zoveel meer van het moment. Voor het eerst zijn ook de genomineerde videomakers aanwezig in de zaal, waaronder Average Rob, Shauna Dewit, Julie Vermeire, Jamie-Lee Six en Martijn Peters. Wie van de meer dan 120 genomineerden vallen in de prijzen? Je ziet het woensdag 9 maart om 20u live op VRT NU en YouTube.

Na een volledig digitaal jaar in 2021, krijgen De Ensors dit jaar voor het eerst een awardshow met genodigden en gasten in Kursaal Oostende in combinatie met een live uitzending van het Gala. Het Gala van De Ensors zal op zaterdag 12 maart om 20.00 uur ​ live ​ te zien zijn op VRT NU en op kanaal 300 van Telenet. ​ 


Filmfestival Oostende 2022 van 4 t/m 12 maart

#FFO #FFO22 @filmfestivaloostende

www.filmfestivaloostende.be

Volg Filmfestival Oostende op Instagram - Facebook - Twitter - YouTube - TikTok

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Filmfestival Oostende

Over Filmfestival Oostende

Filmfestival Oostende is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt. De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de LOOK!–competitie en de Belgisch-Nederlandse coproducties uit de COOP!–competitie, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse film- en televisieprijzen en de Jamies plaats, de Vlaamse online video awards. 

Voor interviews, accreditaties of andere persgerelateerde vragen, aarzel niet om contact op te nemen!

Contact