Harry Kümel krijgt Life Time Achievement Award en ster op de zeedijk.

Vlaamse iconische regisseur Harry Kümel wordt gehuldigd tijdens Filmfestival Oostende

Vanavond werd op de zeedijk van Oostende de carrière van de Belgische regisseur Harry Kümel gehuldigd met een ster én vervolgens met een Life Time Achievement Award. Kümel is ongetwijfeld één van Belgiës beste, visueel meest virtuoze regisseurs - voor sommigen is hij zelfs de Visconti van de Lage Landen. Zijn cultfilm Daughters of Darkness uit 1971 werd grotendeels opgenomen in het Oostendse Thermae Palace. Er was dan ook geen betere plek dan de Zeedijk van Oostende voor de "vereeuwiging" van deze icoon van de Vlaamse en Belgische cinema.

 

Alvorens furore te maken met Daughters of Darkness (1971) regisseerde Harry Kümel verscheidene televisieprogramma's, tv-films en documentaires bij de BRT. Met zijn eerste langspeelfilm Monsieur Hawarden laat Kümel zich internationaal opmerken. De film werd bekroond in Chicago en Edinburgh. Drie jaar later brengt Kümel zijn vampierenfilm Daughters of Darkness uit. Deze werd ook vanavond vertoond op het Filmfestival van Oostende.

Daughters of Darkness is niet alleen de eerste Vlaamse vampierenfilm. De film heeft zowel in Europa als de Verenigde Staten de status van cultfilm gekregen. Geïnspireerd op de schilderijen van Leon Spilliaert, creëert Kümel een bevreemdende esthetiek omgeven door vampiers. Kort daarna brengt Kümel ook Malpertuis uit, waarin hij Orson Welles regisseerde. De film werd genomineerd voor de Gouden Palm in Cannes en geldt nog steeds als een van de bekendste Vlaamse films op internationaal niveau.

Met de verfilming van Humbert Lambo's De Komst van Joachim Stiller toont Kümel zich ook een meester van het kleine scherm. Het magische - realisme van de reeks betoverde zowel het Vlaamse als Nederlandse publiek en verlegde de grenzen van televisie - drama’s nog voor David Lynch’s Twin Peaks. De reeks werd later als één film uitgebracht. Naast zijn televisie en film werk heeft Kümel ook verschillende musicals en opera’s geregisseerd. Met zijn periode als docent aan de Filmacademie van Amsterdam versterkte Kümel zijn invloed op een nieuwe generatie van filmmakers waaronder het talent Martin Koolhoven.

De sterlegging en Life Time Achievement Award gingen gepaard met de eerste release van de felbegeerde soundtrack van de film Daughters of Darkness.

FFO_Dag7_003 copy.jpg

JPG - 362 Kb

FFO_Dag7_004 Harry Kümeljpg.jpg

JPG - 474 Kb

FFO_Dag7_012 copy 2.jpg

JPG - 325 Kb

Gudrun Burie

Public Relations, Filmfestival Oostende

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Filmfestival Oostende

Over Filmfestival Oostende

Filmfestival Oostende is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt. De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de LOOK!–competitie en de Belgisch-Nederlandse coproducties uit de COOP!–competitie, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse film- en televisieprijzen en de Jamies plaats, de Vlaamse online video awards. 

Voor interviews, accreditaties of andere persgerelateerde vragen, aarzel niet om contact op te nemen!

Contact