Filmfestival Oostende tekent voor “Leading Ladies” met Lynn Van Royen als Master en The Best of Dorien B. als openingsfilm!

Vandaag kondigde Filmfestival Oostende aan dat de dertiende festivaleditie helemaal in het teken staat van “Leading Ladies”. Niet alleen opent het festival op vrijdag 6 september met de Vlaamse tragikomedie “The Best of Dorien B.”van regisseur Anke Blondé, maar wordt het boegbeeld van Filmfestival Oostende niemand minder dan actrice Lynn Van Royen. Tussen 6 en 14 september zal FFO een duidelijk vrouwelijke stempel krijgen.

Actrice Lynn Van Royen (29 jaar) is misschien de jongste Master van het festival ooit, maar ze bouwde ondertussen een ijzersterke carrière uit, met de meest diverse rollen. Zo was ze o.a. te zien als de dochter van Jurgen Delnaet in de tv-serie Marsman en ze speelde het vriendinnetje van Oscar Willems in de populaire vtm-reeks Spitsbroers. Voor haar acteerprestaties als hoofdrolspeelster Kato Hoeven in Beau Séjour werd ze bovendien gelauwerd als Beste Actrice op het prestigieuze televisiefestival van Monte Carlo. In de één-reeks Tabula rasa stond Lynn als de ‘zus van Veerle Baetens’ op de set. Van Royen kaapte eveneens de hoofdrol weg in de Duits – Deens – Belgische crimireeks The Team 2, dat vorig jaar nog op het FFO werd voorgesteld. Sinds kort kent heel Vlaanderen haar als Hannah uit De Luizenmoeder. Kortom, een palmares om U tegen te zeggen! 

Voor artistiek directeur Peter Craeymeersch bestond er geen twijfel over:

“Lynn Van Royen is een boegbeeld van het jonge talent dat audiovisueel Vlaanderen rijk is, ze is ook een voorbeeld professional voor de jongere generatie. Lynn is niet alleen sterk geëngageerd als actrice maar ook naar onze  maatschappij toe. Met haar positieve ingesteldheid, kan ze met de nodige flair de juiste boodschap brengen en mensen enthousiast maken voor grotere maatschappelijke thema's, maar evenzeer het geluk laten vinden in kleine zaken. Lynn is zonder twijfel inspirerend voor de jonge generatie filmmakers en zal dat ook zijn voor de bezoekers van ons festival.”

Lynn wil graag alle Leading Ladies in de kijker zetten. Daarmee wil ze een eer betuigen aan vrouwen die opkomen voor zichzelf, of ze huismoeder of actrice zijn, of ze zakenvrouw of leraar zijn. Of zoals Lynn het mooi verwoordde op de persconferentie:

"Ik heb een enorm respect voor mensen, mannen of vrouwen, die de kracht en het lef vinden om hun leven in handen te nemen, op welke manier dat dan ook is. Het gaat niet alleen om carrière maken en kinderen krijgen, maar ook om te stoppen met zich te vergalopperen in de drukte, of om durven hulp te vragen wanneer het nodig is. WAT ze beslissen maakt niet uit, dat zij ZELF beslissen, wel.  Hier gaat het heel concreet dus om ‘leading ladies’, zij leiden hun eigen leven. Met vallen en opstaan, telkens weer, soms met steun maar soms ook zonder."

THE BEST OF DORIEN B. 

Het festival wil naast de Master Selection die Lynn maakt, dit thema ook weerspiegeld zien in haar programmatie van nieuwe films.  Deze belofte werd alvast ingelost met de keuze van de openingsfilm The Best of Dorien B. van de talentvolle regisseuse Anke Blondé, met in de hoofdrollen nieuwkomer Kim Snauwaert en Jelle De Beule, in de rol van haar overspelige man. Ook Dirk Van Dijck, Katelijne Verbeke, Wine Dierickx en Robrecht Vanden Thoren spelen mee in dit komisch drama over een vrouw die zichzelf tussen alle chaos door herontdekt. Het thema sluit alvast perfect aan bij dat van het festival!

De film The Best of Dorien B. startte haar internationale parcours in januari 2019 op het Internationaal filmfestival van Rotterdam en bezocht ondertussen ook al de  filmfestivals van Beijing (China) en Lucca in Italië. Begin september mag Vlaanderen deze frisse opener ontdekken. 
 
The Best of Dorien B. is de debuutfilm van Belgisch regisseur Anke Blondé. Haar kortfilms Mister Frits (1998), Buiten Adem (1999) en in het bijzonder Dura Lex (2011) wonnen al meerdere prijzen op internationale filmfestivals. Naast haar regiewerk is Anke een veelgevraagde casting director. Zo deed ze onder andere de casting voor De Helaasheid Der Dingen en The Broken Circle Breakdown van Felix van Groeningen, Trouw Met Mij van Kadir Balci en de televisieserie Beau Séjour.

“Ik ben echt heel blij dat ‘The Best of Dorien B.’ het filmfestival van Oostende mag openen. De film is ontzettend belangrijk voor me omdat ik het verhaal van Dorien B. al lang wilde vertellen.  Hopelijk is de film herkenbaar en inspirerend voor vrouwen én mannen die net zoals Dorien B. even de weg en hun levensdromen kwijt zijn. Maar ik hoop vooral dat ze de film kunnen smaken. Ik was al vaak te gast op de openingsavond van het festival en het is best wel spannend dat deze eer dit jaar mijn eigen film te beurt valt", verkondigde Anke Blondé op de persconferentie.

Peter Craeymeersch:

“We kiezen steeds om te openen met een Vlaamse Film, maar deze film sluit ook perfect aan bij het thema van het festival waar leading ladies centraal staan. Anke is zeker één van de regisseurs om in de gaten te houden.  Haar kortfilm “Dura Lex” werd destijds heel enthousiast onthaald op ons festival en ook “The Best of Dorien B.” haar langspeelfilmdebuut wist me onmiddellijk te bekoren. Het verhaal is uit het leven gegrepen en wordt vertolkt door een verrassende, maar heel sterke cast.  Kim Snauwaert zal ongetwijfeld één van de ontdekkingen van het jaar worden. Ik was er bij op de première in Rotterdam waar het Nederlandse publiek als een blok viel voor Dorien B. Ik ben ervan overtuigd dat de film ook onze bezoekers zal beroeren en ze met warmte Dorien B. zullen omarmen.”

De film zal zowel in Kinepolis Oostende als in het Kursaal vertoond worden op vrijdag 6 september. Enkele dagen later, op 11 september wordt The Best of Dorien B. uitgebracht in de Belgische bioscopen door Kinepolis Film Distribution (KFD).
 
De film werd geproduceerd door Dries Phlypo voor A Private View. Jean-Claude van Rijckeghem en Anke Blondé schreven het scenario. The Best of Dorien B. kwam tot stand met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Nederlands filmfonds, Creative Europe, Casa Kafka Pictures en Eurimages,  Stadsmarketingfonds van de Stad Gent en Telenet.

 

FILMPAS EN TICKETVERKOOP

De ticketverkoop voor de openingsfilm in Kinepolis Oostende start vandaag. Het festival zelf start op vrijdag 6 september en eindigt zaterdag 14 september met de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse film – en televisieprijzen.  Net zoals de vorige jaren, krijgen de echte filmliefhebbers ook de kans om de zeer democratische filmpas aan te kopen. Tot 1 september 2019 is er een vroegboekactie en kan je voor 30 euro de festivalpas kopen. Voor jongeren onder de 26 jaar, is de prijs zelfs 20 euro. Vanaf 1 september zal de prijs voor een festivalpas  39 euro bedragen. Hier heb je toegang tot alle voorstellingen met uitzondering van de speciale events. De verkoop hiervan start op 1 juli. 

KOOP JE TICKET VOOR DE OPENINGSFILM

FFO19_Persdossier Master en Openingsfilm.pdf

PDF - 739 Kb
Lieselotte Olders

Lieselotte Olders

Algemeen Coördinator, Filmfestival Oostende

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Filmfestival Oostende

Over Filmfestival Oostende

Filmfestival Oostende is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt. De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de LOOK!–competitie en de Belgisch-Nederlandse coproducties uit de COOP!–competitie, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse film- en televisieprijzen en de Jamies plaats, de Vlaamse online video awards. 

Voor interviews, accreditaties of andere persgerelateerde vragen, aarzel niet om contact op te nemen!

Contact