Filmfestival Oostende stelt met het thema “Leading ladies” een evenwichtig programma voor

Volledig programma FFO19 bekend!

Filmfestival Oostende kiest voor haar dertiende editie niet alleen voor een divers Vlaams en internationaal programma maar trekt ook de lijn van het Leading Ladies – thema van Master Lynn Van Royen door in de volledige programmatie. Meer dan 50% van de geselecteerde films werden geregisseerd door een vrouw of worden on-screen gedragen door sterke vrouwelijke vertolkingen. Deze selectie vertaalt zich ook in een rode loper met uitzonderlijk veel female power. Naast de komst van wereldster Monica Bellucci, zullen ook Vlaamse actrices zoals Veerle Baetens, Tine Reymer, Hilde Van Mieghem, Maaike Cafmeyer en regisseuses Anke Blondé, Emilie Verhamme en vele anderen in Oostende aanwezig zijn.  De internationale LOOK!-competitie pakt uit met zowat alle winnaars van Cannes. Jan Decleir wordt in de bloemen gezet met een Lifetime Achievement Award. Er is ook aandacht voor nieuwe Vlaamse topreeksen en Buurland Nederland. Voor het eerst kunnen ook de allerkleinsten samen met hun ouders een unieke familiedag beleven. Nooit voorheen was het aanbod van Filmfestival Oostende zo uitgebreid.

Lynn Van Royen

Actrice Lynn Van Royen is de jongste Master, maar heeft met haar dertig lentes al een fantastisch parcours afgelegd in de Vlaamse en internationale film - en televisiewereld. Haar thema van Leading Ladies bleek zo pertinent te zijn, dat Filmfestival Oostende volledig ingezet heeft op diversiteit en inclusie. Bij de samenstelling van haar Masterselectie koos Lynn voor een aantal klassiekers waarbij de vrouw de teugels in handen neemt.  

Lynns Master Selectie bestaat uit volgende films: CLEO DE 5 À 7 ANS van Agnès Varda (1962), THE HURT LOCKER (2009) van Kathryn Bigelow die met deze film als eerste vrouwelijke filmmaker de Oscar voor Beste regisseur won, DOLORES CLAIBORNE (1995) van Taylor Hackford met Kathy Bates, ELLE (2015) van Paul Verhoeven met Isabelle Huppert, THE DANISH GIRL (2015) van Tom Hooper met o.a. Alicia Vikander, HIDDEN FIGURES ( 2016) van Theodore Melfi, goed voor drie Oscars, IL Y A LONGTEMPS QUE JE T’AIME (2008) van Philippe Claudel met Kristin Scott Thomas, JUNO (2017) van Jason Reitman en ERIN BROKOVICH (2000) van Steven Soderbergh met een fantastische vertolking van Julia Roberts. De Master Selectie is ieder jaar een ideale gelegenheid om klassiekers te herontdekken!

Leading Ladies 

Met enige trots kan artistiek directeur Peter Craeymeersch aankondigen dat dit jaar meer dan 50% van de geprogrammeerde films geregisseerd werd door vrouwen of on-screen gedragen wordt door sterke vrouwelijke vertolkingen. 

“We hebben er niet alleen voor gekozen om een ruime selectie van films te tonen die door een vrouwelijke regisseur gemaakt werden, maar we brengen ook heel wat films die sterke verhalen vertellen waarbij vrouwen de lead nemen.  Het heeft geresulteerd in ons sterkste programma ooit.”, aldus Peter Craeymeersch.

LOOK! – Competitie 

Vorige week werd de LOOK!-competitie aangekondigd met maar liefst zeven films die elke cinefiel dit najaar moet gezien hebben. PARASITE, NUESTRAS MADRES en THE INVISIBLE LIFE OF EURÍDICE GUSMÃO, om er maar enkele te noemen, vielen allemaal in de prijzen in Cannes. De jury wordt dit jaar voorgezeten door Wim Vandekeybus, creatieve duizendpoot achter Ultima Vez & regisseur van onder meer 'Galloping Minds'.  De juryleden dit jaar: Dietrich Brüggemann (regisseur 'Heil', 'Kreuzweg'), Juliette van Dormael (DOP 'Mon Ange'), Astrid Heubrandter (regisseur/DOP 'Marhaba Cousine'), Sarah Horton (Art Director 'V For Vendetta', 'Young Sherlock Holmes', 'Snowden') & Marko Brdar (DOP 'The Basics of Killing').

Jan Decleir krijgt Lifetime Achievement Award 

Jaarlijks wil Filmfestival Oostende iemand met een bijzondere verdienste erkenning bieden. Dit jaar gaat de Lifetime Achievement Award naar hét boegbeeld van de Vlaamse film- en theaterwereld: Jan Decleir. Hij is één van de belangrijkste acteurs van België en is de verpersoonlijking van de kwaliteit waar audiovisueel Vlaanderen voor staat. 

Tal van Belgische premières

We openen en sluiten het festival met een Vlaamse productie. THE BEST OF DORIEN B. opent het festival en BASTAARD het debuut van regisseur Mathieu Mortelmans mag FFO afsluiten op 13 september. Verder werd ook gekozen voor de Vlaamse film SINNER van Emilie Verhamme, SPIDER IN THE WEB, een coproductie van het Vlaamse Cri de Coeur met o.a. Filip Peeters en Hilde Van Mieghem. In AU NOM DE LA TERRE vertolkt Veerle Baetens de hoofdrol naast Guillaume Canet. Kevin Janssens staat in THE ROOM aan de zijde van Olga Kurlyenko. Johan Heldenbergh heeft een cruciale rol in THE HUMMINGBIRD PROJECT, een Belgische co-productie van Belga Films. Ook RETROSPEKT van Esther Rots met o.a. Lien Wildemeersch en Circé Lethem en WITZ van Martine Doyen met o.a. Sam Louwyck kennen hun Belgische première op FFO. Eveneens bij de kortfilms en televisie-reeksen ligt de aandacht op Vlaams talent. 

Nederland Buurland

In onze stilaan vaste waarde “Nederland Buurland” tonen we nieuwe Nederlandse films en een aantal toppers van het voorbije jaar die in Vlaanderen slecht beperkt aandacht kregen. Zo staan o.a. BLOODY MARIE, DIRTY GOD, BAANTJER: HET BEGIN en RAFAEL op het programma.

Televisie-reeksen

Dochters, houd uw moeders binnen: de CALLBOYS zijn terug! In het tweede seizoen kruipen Matteo Simoni, Stef Aerts en Bart Hollanders opnieuw in de huid van Devon Macharis, Wesley Biets en Randy Paret. Voor Rik Verheye wordt het een tikkeltje anders: de Callboys storten zich in een nieuw avontuur zonder Jay Vleugels, maar wel met zijn identieke tweelingbroer Jeremy. Na het succes van de eerste reeks belooft regisseur Jan Eelen wederom heerlijke oneliners en nog meer absurde situaties. Hij wordt dan ook beloond met een ster op onze Walk of Fame. Op vrijdag 13 september komen de Callboys naar Oostende voor de ultieme Callboys 2 binge-marathon, waarin alle zeven afleveringen vertoond worden. Nadien trekken ze de callboys-afterparty op gang! 

In de bloedstollende thrillerreeks GRENSLANDERS trekt de Belgische gerechtspsychiater Bert Dewulf zich het lot aan van een mysterieus Afrikaans meisje dat dolend aangetroffen werd in de grensstreek tussen West-, Oost- en Zeeuws-Vlaanderen. Hij bijt zich samen met zijn Nederlandse collega Tara Dessel vast in de zaak. De cast met o.a. Koen De Bouw, Wim Willaert en Nico de Vries komt de reeks voorstellen in Oostende op zaterdag 7 september. 

Zaterdag 7 september kan je ook naar de eerste twee afleveringen van de HBO-reeks EUPHORIA, een taboedoorbrekende coming-of-age-vertelling vol jongerentaal, feestgedruis en dickpics, gaan kijken. De reeks wordt later op PLAY MORE bij Telenet vertoond. De avond zal afgesloten worden met een panelgesprek. Host Britt Valkenborghs, televisie- en film experte, zal de onderwerpen die in 'Euphoria' aan bod komen bespreken met Jitske Van De Veire (bodypositivity-influencer en woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero), Elisabeth Timmermans (postdoc onderzoekster en auteur van Liefde in tijden van Tinder) en Emma Daeleman (woordvoerder infoplatform voor jongeren WAT WAT).

Nieuw op FFO

Naast de televisie-reeksen en de uitmuntende LOOK!-competitie zijn er ook nog onontdekte parels in de Taste of Europe-competitie met Frederike Migom als voorzitter.

Ook nieuw dit jaar is een gezellige familiedag op zondag 8 september waar de allerkleinsten hun gading zullen vinden. In de voormiddag komt Ketnet Junior op bezoek met de splinternieuwe afleveringen van TIKTAK. De Iconische reeks werd na 38 jaar nieuw leven ingeblazen. Tijdens Ketnet Junior @ FFO kan je ook de eerste afleveringen bekijken van VOS EN HAAS. De verhalen van Cynthia Vanden Heedezijn eindelijk in een animatiejasje gestoken. In de namiddag staan er avant-premières van de animatiefilms PACHAMAMA  en BLINKY BILL, DE FILM op het programma. De hele dag wordt er naar een totaalbeleving voor de allerkleinsten gestreefd. Later op de dag kunnen de tieners aansluiten bij de D5R fandag, in aanwezigheid van de cast.

Voor het eerst is er ook een horror-avond op Friday, the 13th met de films THE LODGE en LITTLE MONSTERS.

Het festival eindigt traditioneel met De Ensors die zaterdag 14 september, in aanwezigheid van de volledige audiovisuele sector, uitgereikt worden in Kursaal Oostende en ook live te volgen zal zijn op Telenet TV (kanaal 11).

Filmfestival Oostende gaat door van 6 tot 14 september in Kinepolis Oostende en Kursaal Oostende. 
Info & tickets: www.filmfestivaloostende.be. Koop voor 1 september je festivalpas en geniet voor €30 van ALLE films in het programma! Vanaf 1 september betaal je €39 voor een festivalpas.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Filmfestival Oostende

Over Filmfestival Oostende

Filmfestival Oostende is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt. De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de LOOK!–competitie en de Belgisch-Nederlandse coproducties uit de COOP!–competitie, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse film- en televisieprijzen en de Jamies plaats, de Vlaamse online video awards. 

Voor interviews, accreditaties of andere persgerelateerde vragen, aarzel niet om contact op te nemen!

Contact