Filmfestival Oostende maakt nominaties documentaire en kortfilm voor Ensors bekend!

De professionele jury’s van Filmfestival Oostende hebben deze week bekend gemaakt welke kortfilms en documentaires zullen strijden voor een felbegeerde Ensor.

Deze documentaires maken alvast kans op het welgegeerde beeldje: Inside the Distance van Elias Grootaers, Rien n’est pardonné van Vincent Coen & Guillaume Vandenberghe en Johan Grimonprez’ Shadow World. Binnen de categorie Kortfilms werden On Attend van Dimitri Sterkens, Boi van Anthony Nti, Downside Up van Peter Ghesquière en Perfect Darkness van Maaike Neuville genomineerd. Dezelfde jury besliste eveneens om volgende animatie kortfilms een kans op een Ensor te geven: Antarctica van Jeroen Ceulebrouck, Catherine van Britt Raes en Rascals van Jasmine Elsen.

In de documentaire-selectie werden drie documentaires genomineerd. Inside the Distance van Elias Grootaers toont de Armeense bokscoach Giorgi Shakhsuvarian die al enige tijd in ons land verblijft en hier een jonge bokser voorbereidt op Europees kampioenschap. Vincent Coen & Guillaume Vandenberghe brengen met Rien n’est pardonné het beklijvende verhaal van de Marokaanse activiste en journaliste Zineb El Rhazoui die de aanslag op Charlie Hebdo overleefde. De schimmige wereld van de wapenhandel is dan weer onderwerp in Johan Grimonprez’ Shadow World.

In de categorie Beste Kortfilm Fictie nomineerde de jury dit jaar uitzonderlijk vier titels. In On Attend van Dimitri Sterkens probeert een jong Afrikaans meisje de grens over te steken in de hoop haar familie terug te vinden. De relatie tussen twee jonge Bulgaarse broers, die voor hun oom in zijn schroothandel werken, wordt op de proef gesteld in Boi van Anthony Nti. De wereld in Downside Up van Peter Ghesquière wordt alleen bevolkt met mensen met het syndroom van Down, tot op een dag een jongen geboren wordt die anders is. Perfect Darkness van Maaike Neuville werd in één shot gedraaid en vertelt tenslotte over de natuur van de liefde.

In de categorie Kortfilms is er ook aandacht voor animatiefilm. John en zijn kameraden stranden in het  zuidpoolgebied en moeten zichzelf zien te redden in Antarctica van Jeroen Ceulebrouck. In Catherine van Britt Raes vindt een kleine meisje moeilijk aansluiting bij andere mensen maar gelukkig heeft ze haar kat. Met Rascals wil Jasmine Elsen ons aan het denken zetten over zien en gezien worden.

In de documentaire jury zetelden dit jaar Steven Borgerhoff, eigenaar van productiehuis Borgerhoff & Lamberigts, Ruben Vermeersch, regisseur van What about Eric?, winnaar in 2014 van de Ensor voor Beste Documentaire en regisseur/producent Steven Dhoedt die nog vorig jaar met Reach for the Sky de Ensor voor Beste Documentaire mee naar huis mocht nemen. In de categorie kortfilm bestond de jury uit volgende professionals uit de filmindustrie: kortfilm scenarioschrijfster Sanne Nuyens, producent Xavier Rombaut, filmregisseur Eva Cools, actrice Anemone Valcke en cameraman Anton Mertens.

Filmfestival Oostende richt de spots graag op aankomend en beloftevol camera talent. Voor het derde jaar op rij worden, in samenwerking met de Belgian Society of Cinematographers (SBC), de DOP nominaties bekend gemaakt. Zij kozen ervoor om Dries Vanderaerden te nomineren voor zijn camerawerk in On Attend, Brecht Goyvaerts voor Dag vreemde man en Grimm Vandekerckhove voor St Hubert.

Alle genomineerde films worden bovendien tijdens het festival mee opgenomen in de programmatie, zodat u ze alsnog kan ontdekken. De winnaars worden op vrijdag 15 september tijdens de Avond van het Beroep bekend gemaakt.

 

 NOOT VOOR DE REDACTIE

 Voor meer informatie:  www.filmfestivaloostende.be/ensors/

Gudrun Burie

Public Relations, Filmfestival Oostende

Lieselotte Olders

Communicatie, Filmfestival Oostende

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Filmfestival Oostende

Over Filmfestival Oostende

Filmfestival Oostende is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt. De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de LOOK!–competitie en de Belgisch-Nederlandse coproducties uit de COOP!–competitie, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse film- en televisieprijzen en de Jamies plaats, de Vlaamse online video awards. 

Voor interviews, accreditaties of andere persgerelateerde vragen, aarzel niet om contact op te nemen!

Contact