Filmfestival Oostende lanceert promospot met Matteo Simoni en toont eerste beelden van openingsfilm Engel/ Ange van Koen Mortier

Vandaag werd tijdens de persconferentie in Oostende de nieuwe promospot en het campagnebeeld van de twaalfde editie van het festival onthuld. Beiden werden naar jaarlijkse traditie gemaakt met een duidelijke persoonlijke insteek van de Master van het festival en dat is dit jaar niemand minder dan Matteo Simoni. Ook de teaser van de openingsfilm Engel/ Ange van Koen Mortier werd voor de eerste maal getoond. Dit jaar zal het festival ook drie iconen van de Vlaamse cinema huldigen. Zo krijgen Raoul Servais, Harry Kümel en Robbe De Hert allen een Lifetime Achievement Award. Voor de Oostendenaars is het uitkijken naar 20 augustus. Dan vindt namelijk een nieuwe editie van Film in het Park plaats met de openluchtvertoning  van La Vita è Bella van Roberto Benigni.  Daarmee wordt ook meteen de aftrap gegeven voor de eerste filmkeuze van Matteo Simoni en zal het volledige filmfestival - programma bekend gemaakt worden. 

Promospot FFO18 en Matteo’s Master Selectie

Matteo koos als rode draad doorheen zijn selectie het thema van vader–zoon. Samen met de beloftevolle jonge regisseur Henry Disotuar kwamen ze tot het maken van zes korte spots in plaats van slechts één spot. Matteo wilde graag de sfeer van films à la Nebraska en Cinema Paradiso oproepen, films die het thema “vader-zoon relatie” behandelen. Samen creeërden ze een unieke ode aan de slow cinema. De productie van de spots was in handen van het jonge productiehuis Finders Keepers.

Bekijk hier het eerste spotje.

Naast Nebraska en Cinema Paradiso behoren ook volgende films tot de Matteo’s Master Selectie : The Kid (Charlie Chaplin), Ladri Di Biciclette (Vittorio De Sica), In The Name of The Father (Jim Sheridan), La Vita è Bella (Roberto Benigni), La Stanza del Figlio (Nanni Moretti),  Le Fils (Jean-Pierre en Luc Dardenne), La Meglio Gioventù (Marco Tullio) en There Will be Blood (Paul Thomas Anderson). 

 

Openingsfilm ENGEL maakt zijn teaser spot bekend. 

Ook de teaserspot voor de nieuwe film van Koen Mortier werd gereleased. ENGEL, de derde langspeelfilm van Mortier, zal de twaalfde editie van Filmfestival Oostende openen op vrijdag 7 september in Kinepolis Oostende en Kursaal Oostende.

Bekijk hier de teaser.

‘Engel’ volgt de ontmoeting van een prostituee, Fae, en de wereldberoemde sportman Thierry. Tijdens zijn vakantie in Senegal wordt hij halsoverkop verliefd op de Afrikaanse schoonheid. Ze vinden waardigheid en hoop bij elkaar om zich uit hun benarde situaties te bevrijden. Boven dit wederzijds gevoel primeert echter hun liefde voor elkaar. Tot Thierry zich onder invloed vreemd begint te gedragen. Wanneer Fae de volgende ochtend ontdekt dat Thierry overleden is, wordt ze gearresteerd ondanks haar onschuld. Om verder te kunnen met haar leven, moet ze terug naar de kamer waar het allemaal begon.

 

Lifetime Achievements Awards

Verder worden er ook dit jaar drie iconen van eigen bodem geëerd met een lifetime achievement award op het FFO: Harry Kümel, Raoul Servais en Robbe De Hert. Elke award is gelinkt aan een vertoning van een film van of over één van deze drie pioniers. 

 

Met de documentaire “Servais” brengt Rudy Pinceel een ode aan Raoul Servais, de baanbrekende animatie regisseur van Oostende. Als oprichter van de eerste animatie opleiding in Europa en innovator in de animatiekunst is Servais meer dan een louter filmmaker. Als een geboren en getogen Oostendenaar, kreeg Raoul reeds de titel van ereburger van de Stad Oostende en was er een passend verjaardagsfeest. Straks krijgt hij nog zijn eigen vleugel in Mu.ZEE waar hij net als Ensor en Spilliaert de artistieke aandacht krijgt die hij verdient. Op het Filmfestival van Oostende zal de documentaire “Servais” in première gaan. Een documentaire over de man achter de gevierde films Chromophobia, Operation X-70 en Taxandria. 

 

Daarnaast zal de langverwachte documentaire ​Hollywood aan De Schelde, het droomproject van Robbe de Hert waar talloze jaren aan gewerkt is geweest, in première gaan. De film kijkt naar de geschiedenis en evolutie van de Vlaamse film. Een geschiedenis waar De Hert zelf een belangrijk figuur in heeft gespeeld. Robbe De Hert zal dit jaar ook  een ster krijgen op de Walk of Fame voor zijn aanzienlijk parcours zowel nationaal als internationaal met films zoals “De Witte Van Zichem” en “Blueberry Hill”. 

 

Met de vertoning van “Les Lèvres Rouges” van Harry Kümel neemt het FFO het publiek mee terug naar het Oostende van de jaren ‘70. De Engelse titel van de film was ​“Daughters of Darkness” ​en het scenario werd samen geschreven met niemand minder dan voormalig VAF-intendant Pierre Drouot. ​“Les Lèvres Rouges” is niet alleen de eerste Vlaamse vampierenfilm, de film heeft zowel in Europa als de Verenigde staten de status van cultfilm gekregen. Geïnspireerd op de schilderijen van Leon Spilliaert, creëert Kümel een bevreemdende esthetiek omgeven door vampiers. De film is niet alleen verkocht geweest aan meer dan 60 landen, in New York werd de soundtrack een echte hype in het Hip Hop milieu. Naar aanleiding van Filmfestival Oostende heeft CTM Entertainment Belgium beslist om op 13 september officieel  de soundtrack wereldwijd uitbrengen door middel van een exclusieve vinyl uitgave.

 

Film in het Park

Wegens een succesvolle eerste editie van ​“Film in het Park”, organiseert het FFO ook dit jaar een gratis vertoning in het Leopoldpark van Oostende. La Vita è Bella ​van Roberto Benigni zal getoond worden, een film uit de Master Selectie van Matteo Simoni. De voorstelling gaat gepaard met een hapje en een drankje. Daarnaast zal ook het volledige programma van het FFO bekend gemaakt worden. Film in Het Park gaat dit jaar door op 20 augustus als voorbode op het Filmfestival van Oostende zelf.


Filmfestival Oostende 2018 vindt plaats van 7 tot en met 15 september. Alle info vind je op www.filmfestivaloostende.be

Volledig persdossier in bijlage. 

Persdossier FFO18.pdf

PDF - 1.8 Mb

Peter Craeymeersch

Gedelegeerd bestuurder, Filmfestival Oostende

Gudrun Burie

Public Relations, Filmfestival Oostende

Lieselotte Olders

Communicatie, Filmfestival Oostende

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Filmfestival Oostende

Over Filmfestival Oostende

Filmfestival Oostende is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt. De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de LOOK!–competitie en de Belgisch-Nederlandse coproducties uit de COOP!–competitie, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse film- en televisieprijzen en de Jamies plaats, de Vlaamse online video awards. 

Voor interviews, accreditaties of andere persgerelateerde vragen, aarzel niet om contact op te nemen!

Contact