Filmfestival Oostende blikt vooruit met Vlaamse titels van wereldklasse 

Filmfestival Oostende (FFO), dat plaatsvindt van 26 januari tot 3 februari 2024, maakt zich op voor een volgende topeditie. Het festival, dat zijn focus legt op het beste wat de Belgische en Europese film- en televisiewereld te bieden heeft, onthult zijn eerste titels. Naast de wereldpremière van ‘Holy Rosita’ van Wannes Destoop en ‘The Couple Next Door', de internationale reeks van Vlaamse regisseur Dries Vos, staat ook Koen Mortiers vierde langspeler ‘Skunk’ op het programma. De documentaires ‘Here I Go’, ‘8 Islands’, ‘Rock’n’Roll Godverdomme’ en ‘Thank God for the Gift’ brengen boeiende portretten van bekende en minder bekende Vlamingen, maar ook Belgische samenwerkingen die hoge ogen gooiden op grote filmfestivals en Vlaamse televisiereeksen vervoegen het lijstje.

‘Holy Rosita’, ‘The Couple Next Door’ en ‘Skunk’

Met de openingsfilm Holy Rosita van Wannes Destoop en de Gala Première van de internationale topreeks ‘The Couple Next Door’ van regisseur Dries Vos staan er tijdens het eerste weekend twee hoogstaande fictie producties van Belgische makelij op het programma. Skunk, de vierde speelfilm van ‘Ex-Drummer’-regisseur Koen Mortier, maakt het eerste festivalweekend helemaal compleet. Artistiek Directeur Peter Craeymeersch:

Na het overweldigend succes van onze laatste festivaleditie, gooien we opnieuw alle remmen los voor de zestiende editie van FFO en geen betere manier dan met een sterk programma doordrenkt van het talent van eigen bodem. We zijn trots dat we naast ‘Holy Rosita’ en ‘The Couple Next Door’ ook Koen Mortiers ‘Skunk’ aan ons programma kunnen toevoegen. Drie uiteenlopende projecten die de verscheidenheid en kwaliteit binnen ons audiovisueel landschap uitdragen. Hetzelfde kan worden gezegd over de coproducties die we tijdens ons festival mogen voorstellen en die de internationale erkenning en waardering voor ons artistieke vakmanschap aantonen.”

‘Skunk’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van Geert Taghon over zijn jarenlange ervaringen in de forensische jeugdpsychiatrie. De film volgt Liam (Thibaud Dooms), een verwaarloosde tienerjongen, die opgroeit in een context van drugs en geweld. Hij wordt in een gesloten instelling geplaatst waar hij troost vindt en goed begeleid wordt, maar toch zijn verleden niet kan loslaten. ‘Skunk’ werd bekroond met de Prijs van de Jeugdjury op het Tallinn Black Nights Festival en Koen Mortier kreeg ook een speciale vermelding van de Internationale Jury omwille van ‘zijn talent om authentieke momenten te creëren met cinematografische beelden en onvergetelijke, beklemmende scenes’. ‘Skunk’ is vanaf 13 maart te zien in de Belgische zalen.

Naast de Belgische première op zaterdag, organiseert FFO op zondag 28 januari een Dag van de Jeugdzorg in De Grote Post. Aansluitend aan de vertoning van ‘Skunk’ vindt een panelgesprek plaats met onder meer regisseur Koen Mortier, auteur Geert Taghon, pedagoog en administrateur-generaal van het agentschap Opgroeien Bruno Vanobbergen, oprichtster TEJO en gedragstherapeute Ingrid De Jonge, coördinator RADAR Care Oost-Vlaanderen Evelien Dobbelaere en kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens, gemodereerd door de Standaard journalist Marjan Justaert. Tijdens het gesprek worden problemen en uitdagingen binnen de jeugdzorg aangekaart. De dag wordt afgesloten met een akoestisch concert van Amenra, de Vlaamse metalband die de soundtrack van de film verzorgde.

Van het studentenhuis naar de rechtszaal

Ook het tweede seizoen van de interactieve Play4 serie ‘Assisen’, de nieuwe Streamz Original ‘Styx’ en de VTMGO jongerenreeksen ‘Trizombie’ en ‘Only Friends’ gaan in première tijdens Filmfestival Oostende.

Assisen: De insulinemoord
Assisen: De insulinemoord

Assisen: De insulinemoord’ brengt An Miller, Filip Peeters en Katelijne Verbeke opnieuw naar de rechtbank en voegt daar onder meer Willem De Schryver, Inge Paulussen, Zita Windey en Master Gene Bervoets aan toe. In het tweede seizoen wordt Dirk Dejager (Gene Bervoets), ex-jumpingkampioen en grootvader van Luna Laeremans (Zita Windey), beschuldigd van de moord op zijn kleindochter. Tijdens het proces wordt alles uit de kast gehaald om te bewijzen dat Dejager geen verbitterde moordenaar, maar net een liefdevolle grootvader is.

In de Vlaamse misdaadreeks met een horrortwist ‘Styx’, die zich afspeelt in Oostende, betrapt de corrupte politieagent Raphaël Styx een gemaskerde moordenaar maar wordt doodgeschoten. Tot zijn verbazing en afschuw staat hij op uit de dood. Hoe groot is de prijs die hij voor deze tweede kans moet betalen? En wie is zijn moordenaar? Regisseur Jeroen Dumoulein baseerde zich op het populaire en gelijknamige boek van Bavo Dhooge en kon rekenen op een sterke cast met namen als Sebastien Dewaele, Koen De Bouw en Anemone Valcke.

Steven Degryse, beter bekend als cartoonist Lectrr, waagt zich met ‘Trizombie’ aan iets nieuws. De unieke VTM GO-fictiereeks belicht een verhaal van vriendschap en avontuur in een verrassende setting. De hoofdrollen zijn weggelegd voor acteurs uit Theater Stap, een gezelschap van getalenteerde artiesten met een beperking.

Flo Windey speelt de hoofdrol in de nieuwe fictiereeks van VTM GO ‘Only Friends’. Ze vertolkt de rol van Nina, een vrijgevochten student seksuologie. Andere rollen in de reeks zijn voor o.a. Nathan Bouts, Pepijn Vandelanotte en Malique Fye.

Portretten van en door inspirerende Vlamingen

De documentaires ‘Thank God for the Gift’, ‘Rock ’n’ Roll Godverdomme’, ‘8 Islands’ en ‘Here I Go’ schetsen stuk voor stuk een boeiend portret van bekende en minder bekende Vlamingen. ‘Here I Go' van Jaan Stevens volgt de zeventienjarige Ruben die vrijwillig naar een afgelegen boerderij in de Zuid-Franse Cevennen trekt om daar twee maanden bij een Belgisch gastgezin te verblijven. Die plek blijkt voor hem de uitgelezen plek te zijn om zich een weg te banen door zijn moeilijke verleden. Stevens won vorig jaar de kortfilmcompetitie met zijn kortfilm ‘Stier en Schorpioen’.

Here I Go
Here I Go

In ‘8 Islands’ van Klaas Backers zie je hoe ultrasporter Matthieu Bonne zijn tot nu toe moeilijkste uitdaging ooit aangaat: acht triatlons tijdens acht opeenvolgende dagen op acht Canarische Eilanden. De avontuurlijke Bredenaar komt met trots de documentaire persoonlijk voorstellen op het festival.

Kristof Michiels zet in de documentaire ‘Rock ’n’ Roll Godverdomme’ de muzikale carrière van Arno Hintjens in de kijker. Een meeslepende reis langs het leven van een icoon van de Belgische rockmuziek en de eerste Master van FFO. 

Thank God for the Gift’ schetst het verhaal van een van de meest opmerkelijke figuren in de recente Belgische kunstgeschiedenis: Jan Hoet. In de documentaire werpt Luc Vrydagh niet alleen een blik op Hoets opmerkelijke carrière als vooraanstaande curator, maar ook op zijn flamboyante persoonlijkheid.

Grenzeloos talent 

The Couple Next Door’ is niet de enige samenwerking over de grenzen heen. Dat België en Nederland zichzelf overstijgen en internationaal een belangrijke rol spelen in het filmlandschap, zie je weerspiegeld doorheen het hele programma. 

Green Border
Green Border

Zo gaat tijdens het festival de Belgische coproductie ‘Green Border’ in première in aanwezigheid van de Poolse regisseur Agnieszka Holland. De film won de Special Juryprijs op het filmfestival van Venetië en vertelt het verhaal van een Syrische familie, een Afghaanse vrouw en een grenswacht die elkaar ontmoeten in het grensgebied tussen Polen en Wit-Rusland. Holland koos onder meer de Brusselse acteurs Jalal Altawil, Joely Mbundu (‘Tori et Lokita’) en Aboubakr Bensaihi (‘Rebel’). De Belgische componist Frédéric Vercheval schreef de muziek. 

Veerle Baetens komt ‘Quitter la nuit van Delphine Girard, een langspeelfilm gebaseerd op Girards Oscargenomineerde kortfilm ‘Une soeur’, voorstellen. De film gaat over drie personages die geconfronteerd worden met de echo’s van een angstaanjagende nacht die ze, elk om hun eigen redenen, niet achter zich kunnen laten. ‘Quitter la nuit’ ging in wereldpremière op het filmfestival van Venetië waar ze de Publieksprijs won in de nevencompetitie Giornate degli Autori. Michiel en Lukas Dhont zijn de Vlaamse coproducenten. 

De Belgisch-Spaans-Portugese coproductie ‘The Rye Horn’ won de Gouden Schelp, de hoofdprijs, op het filmfestival van San Sebastián. De langspeler van Jaione Camborda volgt een vrouw op een klein eiland voor de kust van Galicië die plots het eiland moet ontvluchten en de grens naar Portugal moet oversteken. De film kwam tot stand in samenwerking met het Antwerpse productiehuis Bulletproof Cupid. Regisseur Jaione Camborda en hoofdrolspeelster Janet Novás komen de film voorstellen tijdens het festival. 

De internationaal gevierde Mexicaanse regisseur Amat Escalante komt zijn vijfde langspeler ‘Perdidos en la noche’, persoonlijk voorstellen. De film belicht op een satirische manier de sociale realiteit van de Mexicaanse mijnwerkers en is een coproductie met het Nederlandse productiehuis Lemming Film.

FFO opent zijn deuren voor de Oostendse wijken

De Oostendse Hazegraswijk is berucht voor zijn maritieme verleden en bordelenbuurt. Regisseur Nicolas Daenens en de participatieve kunstpraktijk kleinVerhaal maakten met ‘Hazegras’ een film over deze wijk. Ze stoomden hiervoor een cast van 25 wijkbewoners en 100 Oostendse figuranten klaar. De film is een fictieve mozaïekvertelling gebaseerd op de talrijke verhalen die de bewoners aan de regisseur toe vertrouwden. Het verhaal volgt een aantal buurtbewoners die worstelen met hun kleine en grote problemen. De eenzaamheid bekruipt hen af en toe. Toch blijken ze meer met elkaar verbonden dan je op het eerste gezicht zou denken. ‘Hazegras’ brengt een authentiek portret van een wijk en zijn hartveroverende inwoners.

Samen met Stad Oostende nodigt FFO 1.000 Oostendenaren uit om deze vertoning gratis bij te wonen. De vertoning wordt feestelijk afgesloten met een drankje. Inschrijven op voorhand is verplicht.

Overzicht 

De ticketverkoop voor alle nieuwe titels start om 14.00 uur.

Film

Datum

In aanwezigheid van

Holy Rosita

vr 26 jan va 19.00 uur

Regisseur Wannes Destoop, castleden Daphne Agten, Wannes Destoop, Delfine Bafort, Mieke De Groote, Janne Desmet, Cilou David

Skunk

za 27 jan om 20.15 uur

Regisseur Koen Mortier, schrijver Geert Taghon, castleden Thibaud Dooms, Natali Broods, Sarah Vandeursen, Colin Van Eeckhout, Dirk Roofthooft, Boris Van Severen

Styx

do 1 feb om 20.30 uur

Sebastien Dewaele, Koen De Bouw, Aimé Claeys, Anemone Valcke, Jul Goossens, Dahlia Pessemiers-Benamar, Lilith Pas, Loes Haverkort, Werner Kolf

Trizombie

vr 2 feb om 20.00 uur

-

Assisen: de insulinemoord

wo 31 jan om 20.30 uur

Castleden Inge Paulussen, Barbara Sarafian, Greg Timmermans, Zita Windey, Nathan Naenen, Willem De Schrijver, Gijs De Corte, Ayana Doucouré, Bert Haelvoet, Daphne Wellens, Joren Seldeslachts, Filip Peeters, An Miller, Katelijne Verbeke

Only Friends

do 1 feb om 20.00 uur

Regisseur Jaap van Veen, castleden Flowindey, Nathan Bouts, Pepijn Vandelanotte, Malique Fye

Rock ‘n’ Roll Godverdomme

zo 28 jan om 17.00 uur

Regisseur Kristof Michiels

8 Islands

za 27 jan om 17.30 uur

Regisseur Klaas Backers & Matthieu Bonne

Here I Go

TBA

Castlid Ruben, DOP Angela Otten, producenten Bo De Group, Hans Everaert, sound designers Gillis Van Der Wee, Calixte De Coster, editor Arnaud Callens

Thank God for the Gift

za 28 jan om 20:15 uur

Hans Everaert, Luc Vrydaghs & castleden

The Couple Next Door

zo 28 jan om 21.00 uur

Regisseur Dries Vos & Acteur Sam Heughan

Green Border

ma 29 jan om 19.45 uur

Regisseur Agnieszka Holland

Quitter la nuit

ma 29 jan om 20.00 uur

Regisseur Delphine Girard, acteur Guillaume Duhesme, actrice Veerle Baetens

The Rye Horn

za 27 jan om 20.15 uur

Regisseur Jaione Camborda, actrice Janet Novás

Perdidos en la noche

ma 29 jan om 19.45 uur

Regisseur Amat Escalante

Hazegras

za 27 jan om 13.30 uur

Regisseur Nicolas Daenens & volledige cast

Over Filmfestival Oostende

Tickets voor bovenstaande producties zijn vanaf nu te koop. Het volledige programma wordt bekendgemaakt op donderdag 21 december.

FFO24 - van 26 januari t/m 3 februari - belooft opnieuw een bijzondere viering te worden die dit jaar het belang van individuele expressie onderstreept. Negen dagen lang komen zowel nationale als internationale (film)professionals samen met een ruim publiek van cinefielen om te genieten van alles wat het festival te bieden heeft. Filmfestival Oostende staat bekend om zijn inclusief, divers en publieksvriendelijk karakter en nodigt iedereen uit om de rebel in zichzelf en in het programma te komen ontdekken. Kom zoals je bent, deel je visie, en ontdek de schoonheid die ontstaat wanneer iedereen openstaat voor elkaars verhalen.

Onbeperkt naar FFO met de festivalpas

Zin om FFO24 nog zorgelozer te beleven? Stel dan je eigen filmavontuur samen met de festivalpas aan de voordelige prijs van 49,00 EUR. De pas geeft je toegang tot de volledige selectie van films op het festival. Kies een film, boek je ticket, en ervaar elke dag zonder zorgen de warme sfeer en magie van het festival. 

Info & voorwaarden via filmfestivaloostende.be/nl/festivalpas.


Hier vind je al het beeldmateriaal.

Persinterviews via Felix Bertrand.

Felix Bertrand

Day One MPM

Filmfestival Oostende

Pers, Filmfestival Oostende


#FFO #FFO24 @filmfestivaloostende

www.filmfestivaloostende.be

Volg Filmfestival Oostende op Instagram - Facebook - YouTube - TikTok


Met dank aan onze Partners
Met dank aan onze Partners

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Filmfestival Oostende

Over Filmfestival Oostende

Filmfestival Oostende is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt. De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de LOOK!–competitie en de Belgisch-Nederlandse coproducties uit de COOP!–competitie, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse film- en televisieprijzen en de Jamies plaats, de Vlaamse online video awards. 

Voor interviews, accreditaties of andere persgerelateerde vragen, aarzel niet om contact op te nemen!

Contact