FFO17: Winnaars internationale competities bekend, Le Redoutable en The Constitution bekroond

Loveless en Jupiter’s Moon kregen een special 'mention'

Vanavond werden op Filmfestival Oostende de winnaars van de internationale LOOK! - competitie bekend gemaakt. De LOOK! - award voor Beste Film ging naar Le Redoutable van regisseur Michel Hazanavicius.  Ook de winnaar van de Taste of Europe - competitie werd aangekondigd: The Constitution van Rajko Grlić won deze prijs.

De Beste Production Design – mention werd gewonnen door Andrey Ponkratov voor zijn schitterende prestatie in Loveless van regisseur Andrey Zvyagintsev. Tenslotte kreeg Marcell Rév de Beste D.O.P. –  mention overhandigd voor zijn uitmuntend camerawerk in Jupiter’s Moon van Kornél Mundruczó.  De beroepsjournalisten van de Unie van de Filmkritiek (UFK) reikten in beide competities een eigen prijs uit. Winnaar UFK prijs LOOK! - competitie is dit jaar Detroit. Dark Fortune won de UFK Taste of Europe prijs. 

Deze editie van het filmfestival kreeg de internationale jury, bestaande uit de Georgische regisseur Levan Koguashvili, de Oostenrijkse cameraman en filmproducer Martin Gschlacht, de in Los Angeles wonende Belg Dominique Deruddere,  de Franse acteur Serge Riaboukine en FFO17 Master Wim Opbrouck, maar liefst negen visueel straffe films te beoordelen. Zij bekroonden unaniem Le Redoutable ( distributie: Cinéart) van regisseur Michel Hazanavicius, die eerder al een Oscar won voor The Artist, met de LOOK! - award voor Beste Film. “Le Redoutable is een weerspiegeling van een écht en eerlijk geloof in de kunst. Het is uitzonderlijk dat een film met zoveel humor een internationale competitie wint maar de humor is perfect gedoseerd. Je voelt de hand van een regisseur met veel vakmanschap. De film heeft een fantastische LOOK! en is voor ons dus de onbetwiste winnaar”, aldus de jury.

De internationale LOOK! - jury gaf ook twee speciale vermeldingen: namelijk deze voor Beste Production Design en voor Beste Cinematografie. De Special Mention voor Best Production Design gaat naar Loveless (distributie: Lumière) van Andrey Zvjagintsev en Production Designer Andrey Ponkratov. De volledig setting van Loveless voelt zeer natuurlijk aan. Er werd veel aandacht besteed aan accuraatheid en esthetiek. De locaties zijn perfect gekozen met het verlaten fabriekspand als ultieme sfeervolle locatie. Alle interieurs zijn een waarheidsgetrouwe weergave van de Russische middenklasse. De consistentie in de stijl van de film voelt aan alsof je een schilderij binnen komt en er 2 uur in verblijft", zo besloot de jury.

De Special Mention voor Beste Cinematografie gaat naar Jupiter’s Moon (distributie : Cinemien) van Kornél Mundruczó en D.O.P. Marcell Rév. Dit had de jury als motivatie: “Het camerawerk voor deze film moet een heel grote uitdaging geweest zijn maar werd met uitzonderlijk precisie en schoonheid uitgevoerd, steeds ten dienste en ondersteunend van het verhaal. Reeds van bij het eerste shot werden we meegezogen in een wilde jacht. Jupiter’s Moon getuigt van puur cinematografisch vakmanschap."

De prijs van de Taste of Europe gaat met grote unanimiteit naar The Constitution (Sales Agent: Latido Films) van Rajko Grlić. “Een film die met een beklijvende eenvoud actuele thema’s durft aansnijden rond seksuele en culturele diversiteit, etniciteit, politiek en religie – zonder enige vorm van didactiek of moralisering”, aldus de jury die ontroerd was door de humaniteit waarop de maker zijn complexe personages portretteert. "Beheerst in zijn audiovisuele taal en met een wondermooie soundtrack, zagen wij een film over hedendaags Kroatië, over anders zijn, maar vooral over wat ons verbindt."

De beroepsjournalisten van de Unie van de Filmkritiek (UFK) reikten in beide competities een eigen prijs uit. Winnaar UFK prijs LOOK! - competitie is dit jaar Detroit (eOne).  Dark Fortune (Sales agent: Wide) won de UFK Taste of Europe prijs. 

Ter afsluiting van de Flanders Film Meeting vandaag in Oostende, werd ook speciale aandacht gegeven aan twee aparte categorieën, nl. kortfilms en documentaires.  Twee aparte professionele jury’s reikten in aanwezigheid van Minister van Media, Cultuur, Brussel en Jeugd, Sven Gatz, de Ensors uit aan de Beste Documentaire en aan de Beste Kortfilm Fictie/Animatie. Shadow World van Johan Grimonprez werd uitgeroepen als Beste Documentaire van dit jaar. De Ensor voor Beste Kortfilm binnen de categorie fictie ging naar On attend van Dimitri Sterkens. Kastaars van Jasmine Elsen was dan weer de beste kortfilm binnen de categorie animatie. SBS koos bovendien de D.O.P. van On Attend als Beste Cinematography.

Gudrun Burie

Public Relations, Filmfestival Oostende

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Filmfestival Oostende

Over Filmfestival Oostende

Filmfestival Oostende is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt. De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de LOOK!–competitie en de Belgisch-Nederlandse coproducties uit de COOP!–competitie, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse film- en televisieprijzen en de Jamies plaats, de Vlaamse online video awards. 

Voor interviews, accreditaties of andere persgerelateerde vragen, aarzel niet om contact op te nemen!

Contact