FFO Night pakt uit met eerste Vlaamse film na de lockdown

De eerste editie van de FFO Nights, een initiatief van Filmfestival Oostende dat de heropstart van Vlaamse filmsector na de lockdown wil ondersteunen, sluit af met drie uitverkochte zalen in Oostende en vijftien deelnemende bioscopen verspreid over heel Vlaanderen en Brussel. De feelgood familie Mijn vader is een saucisse trapt zo de langverwachte filmzomer af.

Op zaterdag 19 juni vond de allereerste FFO Night plaats. De Kortfilmcompetitie mocht de spits afbijten. Een vierkoppige jury, bestaande uit Angelo Tijssens, Nora Dari, Emilie De Roo en Cecilia Verheyden, beoordeelde zeven Vlaamse kortfilms die hun première beleefden. De jury verkoos Les racines de l’eau van Sarah Lederman als winnaar. Tijdens de speech van de jury vielen de woorden intrigerend, fascinerend, oprecht en authentiek. De jury was diep geraakt en vond het bijzonder van hoe dichtbij ze het verhaal konden volgen:

“Het is een film over vriendschap, over vrouwen, over tradities en ook over heel erg in het nu leven. Er is een zeker naïviteit, bij de makers, in de klankband én in de prachtige cinematografie die nooit geforceerd voelt, steeds echt en oprecht.”
Sarah Lederman - winnaar kortfilmcompetitie
Sarah Lederman - winnaar kortfilmcompetitie

Daarna was het de beurt aan Dark Rider van Eva Küpper, een opmerkelijke documentaire over de blinde recordpoging motorracen van Ben Felten. Wim Willaert, Marijke Pinoy en Tom Audenaert maakten hun entree voor ‘Music Hole’, een Frans-Belgische komedie om in het oog te houden. Dominique Deruddere kwam in intieme kring de filmvertoning van Charlatan voorstellen. In aanwezigheid van familie, vrienden en enkele gelukkige ticketwinnaars, bracht Deruddere samen met FFO een eerbetoon aan de carrière van Arno ‘le plus beau’, Arno de muzikant, de levensgenieter, ‘the lonesome Zorro’ in de stad waar het allemaal begon. 

Dominique Deruddere en Peter Craeymeersch voor Charlatan
Dominique Deruddere en Peter Craeymeersch voor Charlatan

Om 19.30 uur was het dan eindelijk zover: in zestien bioscopen ging de eerste Vlaamse film na de lockdown in première: Mijn vader is een saucisse van Anouk Fortunier. Live vanuit Kinepolis Oostende verwelkomde Jennifer Heylen alle gasten. Regisseur Anouk Fortunier en de cast Johan Heldenbergh, Hilde De Baerdemaeker en jong talent Savannah Vandendriessche kwamen de film met veel trots voorstellen. 

“Het doet ons deugd om eindelijk terug een filmevent te kunnen organiseren, we zijn dan ook heel enthousiast over de opkomst van vandaag en kijken alvast reikhalzend uit naar onze volgende vier FFO Nights.” - Peter Craeymeersch, artistiek directeur Filmfestival Oostende

Op zaterdag 24 juli vindt de tweede FFO Night plaats met de première van The Man Who Sold His Skin in aanwezigheid van Koen De Bouw en Yahya Mahayni. Op 4 september tonen we Rookie, de debuutfilm van Lieven Van Baelen met Matteo Simoni en Veerle Baetens in de hoofdrollen. Afsluiten doen we met Red Sandra van Lien Willaert en Jan Verheyen.

Een overzicht

  • 24/07/21 - The Man Who Sold His Skin van Kaouther Ben Hania in aanwezigheid van Koen De Bouw & Yahya Mahayni
  • 04/09/21 - Rookie van Lieven van Baelen in aanwezigheid van Matteo Simoni & Veerle Baetens
  • 23/10/21 - Red Sandra van Jan Verheyen & Lien Willaert in aanwezigheid van Darya Gantura, Rosalie Charles & Sven De Ridder

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Filmfestival Oostende

Over Filmfestival Oostende

Filmfestival Oostende is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt. De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de LOOK!–competitie en de Belgisch-Nederlandse coproducties uit de COOP!–competitie, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse film- en televisieprijzen en de Jamies plaats, de Vlaamse online video awards. 

Voor interviews, accreditaties of andere persgerelateerde vragen, aarzel niet om contact op te nemen!

Contact