FFO maakt de winnaars van de LOOK!, Taste of Europe en Kortfilm competitie bekend!

Onder embargo tot vrijdag 14/09 om 20u00

Vandaag werden op Filmfestival Oostende de winnaars van de internationale competities en de Kortfilm competitie bekend gemaakt. In de LOOK! competitie gaan Lazzaro Felice, A Twelve Year Night, en Las Herederas met de prijzen lopen, in de Taste of Europe competitie slepen Heavy Trip en Lemonade een prijs in de wacht. De kortfilms  Seascape, Vis en Peer Gynt werden bekroond in de gloednieuwe kortfilm competitie van het festival.

De LOOK! competitie is uniek in Europa en vestigt aandacht op de esthetische kwaliteiten van cinema en het visuele vermogen van film. Dit jaar was er een all-female jury, een unicum in het Vlaamse filmfestival landschap dat het uniek karakter van de LOOK! competitie versterkt. Josefin Asberg, Monic Hendrickx, Dinara Drukarova en Ineke Kanter hadden onder het voorzitterschap van Marijke Pinoy de moeilijke taak om acht visueel straffe films te beoordelen. 

Lazzaro Felice van Alice Rohrwacher sleepte de prijs voor Beste Film in de wacht. Het fabelachtige verhaal over een bijzondere band tussen een naïeve boer en een dominante edelman kon de jury unaniem bekoren: "Deze film nodigde ons uit tot een poëtische en visuele reis. Elke afdeling versterkte de personages doorheen de film. Vooral de hoofdpersoon Lazzaro als gids met zijn speciale milde en open geest. Dit surrealistisch verhaal heeft ons uitermate verrijkt!"

Naast Beste Film werden ook Beste DOP en Beste Production Design uitgereikt. Beste DOP ging naar Carlos Catalan voor zijn camerawerk in A Twelve Year Night van regisseur Alvaro Brechner: "Het oog van Carlos Catalàn leidt ons door het ontroerende, sterke verhaal over de militaire dictatuur in Uruguay in de jaren 70. Het camerawerk trekt je bijna fysiek in het verhaal."

De prijs voor Beste Production Design gaat naar Las Herederas van Marcello Martinessi: "De production design in Las Herederas gaat op een prachtige manier in het verhaal op, zonder het te domineren. Dit is de buitengewone artistieke kwaliteit van Carlo Spatuzza."

In de Taste of Europe competitie ligt de focus op succesvolle Europese films die het Belgische publiek moeilijk bereiken. Een publieksjury, onder voorzitterschap van regisseur Kristof Hoornaert, koos de Finse film Heavy Trip van Juuso Laatio en Jukka Vidgren als Beste Film. Een hilarische, herkenbare film gevuld met snoeiharde gitaren en schreeuwende vikings. 

In beide categoriën werd ook de UFK Persprijs uitgereikt. Deze gaan naar A Twelve Year Night in de LOOK! competitie en Lemonade van Ioana Uricaru in de Taste of Europe competitie. 

De Kortfilmcompetitie van het Filmfestival van Oostende maakte ook zijn winnaars bekend. De Prijs voor Beste Kortfilm ging naar Seascape van Leni Huyghe. Vis van Abel Bos kreeg de prijs voor Beste Scenario en Peer Gynt van Michiel Robberecht ontving de prijs voor Beste Cinematografie. De kortfilm competitie werd mede mogelijk gemaakt door Amplo, DeAuteurs, Camalot en Filmmore.

Met deze aparte insteek in het Vlaamse en internationale aanbod zorgde Filmfestival Oostende ook dit jaar opnieuw voor een complementair programma dat duidelijk aanslaat bij het filmpubliek.

Gudrun Burie

Public Relations, Filmfestival Oostende

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Filmfestival Oostende

Over Filmfestival Oostende

Filmfestival Oostende is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt. De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de LOOK!–competitie en de Belgisch-Nederlandse coproducties uit de COOP!–competitie, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse film- en televisieprijzen en de Jamies plaats, de Vlaamse online video awards. 

Voor interviews, accreditaties of andere persgerelateerde vragen, aarzel niet om contact op te nemen!

Contact