Expo: Het wonder is geschied! Van Noordzee, Texas tot D'Ardennen. 20 jaar nieuwe Vlaamse film

Filmfestival Oostende lanceert haar expo over Vlaamse film met een ode aan enkele iconische Vlaamse filmscènes

Op de volgende editie van Filmfestival Oostende is het nog even wachten tot 15 januari 2021. In afwachting brengt FFO deze zomer de unieke expo 'Het wonder is geschied! Van Noordzee, Texas tot D'Ardennen", een viering van 20 jaar nieuwe Vlaamse film in Fort Napoleon (van 11 juli t.e.m. 11 oktober), onder curatorschap van cultuurjournalist Ben Van Alboom. Sinds het ontstaan van Filmfestival Oostende in 2007 maakt de Vlaamse film deel uit van haar DNA. "Het wonder is geschied!" - een eigenzinnige reflectie op het bijzondere parcours van die Vlaamse film - zet dat nog eens extra in de verf. We lanceren de expo graag met een ode aan enkele iconische Vlaamse filmscènes. 

Van 11 juli tot 11 oktober 2020 wandelt u in Fort Napoleon doorheen 20 jaar nieuwe Vlaamse filmgeschiedenis aan de hand van kunst, artefacten, kledij, beeld & klank:

Tien toonaangevende grafische kunstenaars (Studio Caro, Eva Mouton, Jaune, Lectrr, Sammy Slabbinck, Annelien Smet, TOYKYO, Gus & Stella, Mellon en Gijs Kast) brengen hun interpretatie van evenveel instant Vlaamse filmklassiekers. Deze films zijn bovendien de aanzet van een podcast-reeks, waarin u de mensen voor en achter de schermen van deze filmproducties aan het woord hoort (met o.a. Koen De Bouw, Geoffrey Enthoven, Louisiana Mees, Michaël Roskam , An Rydant, Barbara Sarafian, Felix van Groeningen, Erik Van Looy, Adil El Arbi, Bilall Fallah, Fien Troch, Sahim Omar Kalifa, Frank van den Eeden, Patrice Toye, Jan Verheyen, Lukas Dhont, Matteo Simoni,  Eva Cools, Gilles Coulier en Stijn Coninx).

Daarnaast laat ook stylist Cleo Baele haar licht laten schijnen over 20 jaar nieuwe Vlaamse film aan de hand van 20 paspoppen. Tal van regisseurs doken dan weer in hun archief op zoek naar markante attributen die een centrale rol speelden in hun films en ook hun meest opvallende filmprijzen worden 'on display' gezet.

Lees hier alles over de expo. 

De kinderen van toneelgezelschap Spiegel vzw (i.s.m. Studio Amici) lieten zich alvast inspireren door de expo en speelden enkele iconische scènes na van hun favoriete Vlaamse films. Een mooie ode aan de Vlaamse cinema en het resultaat mag best gezien worden! Wie goed kijkt herkent scènes uit 'Pauline & Paulette' (Lieven Debrauwer, 2001), 'De helaasheid der dingen' (Felix Van Groeningen, 2009), 'Aanrijding In Moscou' (Christophe Van Rompaey, 2008) & Soeur Sourire (Stijn Coninx, 2009). 
 

 

FFO_EXPO_HWIS_AFFICHEA2 (1) (2).pdf

PDF - 7.6 Mb

Lieselotte Olders

Algemeen Coördinator, Filmfestival Oostende

Floris Vandekerckhove

Programming, Communication, Filmfestival Oostende

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Filmfestival Oostende

Over Filmfestival Oostende

Filmfestival Oostende is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt. De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de LOOK!–competitie en de Belgisch-Nederlandse coproducties uit de COOP!–competitie, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse film- en televisieprijzen en de Jamies plaats, de Vlaamse online video awards. 

Voor interviews, accreditaties of andere persgerelateerde vragen, aarzel niet om contact op te nemen!

Contact