Lynn Van Royen zegt waar het op staat tijdens Filmfestival Oostende 2019!

Promospot FFO19 met Master Lynn Van Royen in het teken van Leading Ladies

Stereotypen omverduwen en grenzen verleggen. Met deze bijzondere boodschap van Master Lynn Van Royen tellen we af naar de dertiende editie van Filmfestival Oostende, dat helemaal in het teken staat van "leading ladies". Samen met meer dan honderd vrouwen richt Lynn zich op de imposante strekdam van Oostende tot iedereen, maar in de eerste plaats tot vrouwen, "niet sterk, stoer, sexy of slim, maar vrouwen die wel durven, die veel over hebben voor waar ze in geloven en die daar voor staan", aldus Lynn.  

FFO19 sluit zich aan bij deze boodschap en biedt daarom in haar volledige programmatie een platform aan vrouwelijke filmmakers en verhalen die de vrouw centraal stellen. Zo opent het Filmfestival Oostende met de debuutfilm van Anke Blondé, met o.a. nieuwkomer Kim Snauwaert en Jelle Debeule in de hoofdrollen, gaat "Sinner" van de Vlaamse Emilie Verhamme in wereldpremière op FFO en wordt cineaste Frederike Migom voorzitter van de Taste of Europe - competitie.

HET VERHAAL ACHTER DE SPOT

Master Lynn Van Royen kiest tijdens FFO19 resoluut voor het thema ‘Leading Ladies’: vrouwen die zelf hun keuzes maken, keuzes die niet altijd gemakkelijk zijn.

We zien een diverse groep dames in hun dagelijkse routine voor de spiegel. Maar ze zijn veel meer dan hun spiegelbeeld weergeeft en doorbreken dan ook de illusie van de badkamer. Ze verleggen letterlijk hun grenzen.   

Of zoals Lynn Van Royen het zelf ook mooi verwoord: 

“Ons masker afzetten. Zeggen waar het op staat. Stereotiepen omverduwen. Leren vasthouden. Leren loslaten. Thuis blijven of carrière maken. Durven kwetsbaar zijn. Leren luisteren naar onze buik. Wij botsen tegen grenzen aan. Elke dag. Allemaal. Maar we leggen ons er niet bij neer. We verleggen ze.”

De beeldspraak in deze clip spreekt boekdelen. Want men mag best wat van het geijkte pad afwijken. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en eigen dromen. In onze diverse maatschappij is er nood aan inclusie en respect voor iedereen. Met deze thema’s gaan we aan de slag tijdens de 13e editie van Filmfestival Oostende.

De muziek in de clip is van de hand van de talentvolle Vlaamse muzikante Tsar B (Justine Bourgeus). 

MASTER SELECTIE

Ook in haar Master Selectie kiest Lynn stuk voor stuk films met een nadruk op 'Leading Ladies'.  Dat zorgt o.a. voor deze originele keuze van films, die tijdens het festival vertoond zullen worden:

  • Hidden figures van Theodore Melfi
  • Juno van Jason Reitman
  • Dolores Claiborne van Taylor Hackford
  • Cléo de 5 à 7 van Agnès Varda
  • The Hurt locker van Katheryn Bigelow
  • The Danish Girl van Tom Hooper

Lees hier meer over de films. 

SINNER VAN EMILIE VERHAMME IN WERELDPREMIERE

Nog een 'leading lady' uit de Vlaamse filmwereld is Emilie Verhamme die volledig in eigen beheer haar tweede langspeelfilm heeft ontwikkeld en gerealiseerd: Sinner, geproduceerd door Holden Wallace in co-productie met DENZZO, gaat daarom ook in première tijdens FFO19.

Sinner is een tragikomedie over Marie Killer, die al meer dan 10 jaar een passionele relatie heeft met Nathan Trentelo, de man van haar leven. Wanneer Marie na vier weken terug thuis komt, ontdekt ze dat Nathan - onaangekondigd- beslist heeft om haar uit zijn leven te schrappen. De hoofdrollen in Sinner worden vertolkt door nog meer 'leading ladies' uit de Vlaamse film: Maaike Cafmeyer, Charlotte Timmers en Marijke Pinoy.

Bestel hier alvast je tickets voor deze première!

Emilie Verhamme studeerde quasi tegelijkertijd af aan Sint-Lukas in Brussel als regisseuse en aan de universiteit met een diploma rechten op zak. Haar eindwerk Cockaigne werd meteen geselecteerd voor de officiële competitie van het filmfestival van Cannes. De film werd wereldwijd verdeeld door sales agent Premium Films en onder andere vertoond op Canal +. Haar tweede kortfilm Tsjernobyl Hearts werd gemaakt in de zomer van 2012 en won de Wild Card Prijs. In de zomer van 2013 draaide ze haar eerste langspeelfilm Eau Zoo met een zeer beperkt budget. In 2015 regisseerde ze nog twee kortfilms, nl. Antichambre en Pharaos Without GoldAntichambre werd vertoond op het prestigueuze platform Nowness en maakte ook deel uit van de selectie van het Internationaal Kortfilmfestival van Sao Paolo in 2016. In dat zelfde jaar maakte ze ook een portret van schrijver Dimitri Verhulst, From Chipka To Shipka, die in première ging op de Frankfurt International Book Fair en op Canvas te zien was. 

FREDERIKE MIGOM VOORZITTER VAN TASTE OF EUROPE 

Ook in de rest van het programma zal FFO veel aandacht besteden aan gendergelijkheid en willen we een platform bieden aan vrouwelijke filmmakers. 

De Taste of Europe is één van de competities op het festival waar Europese onuitgebrachte films in de spotlights worden gezet. De selectie brengt een verrassende blik op de auteurscinema uit heel Europa. Om deze 'couleur locale' naar waarde te schatten, mag de jonge maar talentvolle regisseuse Frederike Migom, bekend van haar debuut Binti, de Taste of Europe-jury voorzitten. 

Frederike studeerde theater en film studies in New York en Parijs, en trok daarna naar Brussel, waar ze aan de slag ging als assistent van de producers bij het productie huis Caviar. In 2013 regisseerde Frederike haar eerste kortfilm Malakim (2013), gevolgd door Adam & Everything (2014), en Nkosi Coiffure (2015), die o.a. de Canal+ award in Brussel won en werd vertoond op meer dan 40 festivals waaronder het Tribeca film festival in New York en het BFI festival in London. Verder maakte Frederike ook twee korte documentaires, de jeugd-documentaire Si-G en Valies vol Dromen voor het programma 4x7 van Canvas. In 2019 ging Binti in premiere, Frederike’s eerste langspeelfilm, binnen de commissie voor jeugdfilm van het VAF. Binti won reeds verschillende awards waaronder de jury prijs op het jeugdfilmfestival in Antwerpen en de Grand Prix op het jeugdfilmfestival FIFEM in Montreal, en speelt momenteel op Festivals wereldwijd.

 

Kom dus zeker van 6 tot 14 september je grenzen verleggen op Filmfestival Oostende!

Voor meer info kan je terecht op www.filmfestivaloostende.be 

Gudrun Burie

Public Relations, Filmfestival Oostende

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Filmfestival Oostende

Over Filmfestival Oostende

Filmfestival Oostende is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt. De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de LOOK!–competitie en de Belgisch-Nederlandse coproducties uit de COOP!–competitie, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse film- en televisieprijzen en de Jamies plaats, de Vlaamse online video awards. 

Voor interviews, accreditaties of andere persgerelateerde vragen, aarzel niet om contact op te nemen!

Contact