Skip to Content
De winnaars van de Ensors zijn bekend!

De winnaars van de Ensors zijn bekend!

Le fidèle en Tabula rasa grote winnaars op de Ensors.

Zaterdagavond 15 september werden de Ensors uitgereikt tijdens een feestelijk Gala in het Kursaal van Oostende. Nieuw is dat er vanaf dit jaar, naast het bekronen van het beste van de Vlaamse film, ook Ensors werden uitgereikt  voor beste Vlaamse televisieseries. Voor het eerst werden de winnaars gekozen via het nieuwe systeem van de Ensor Academie, waarin alle gildes en unies uit de sector vertegenwoordigd zijn. Maar liefst 1300 filmprofessionals woonden de show bij, die gepresenteerd werd door Francesca Vanthielen.

Le fidèle van Michaël R. Roskam en Zagros van Sahim Omar Kalifa wonnen ex aequo de prijs voor Beste Film.  Daarnaast won Le fidèle, het donkere liefdesdrama van Michaël R. Roskam in een productie van Savage Film, nog vijf andere Ensors, namelijk Beste Regie (Michaël R. Roskam), Beste Acteur (Matthias Schoenaerts), Beste Production Design (Geert Paredis, Kristin Van Passel, Mariel Hoevenaars), Beste Montage (Alain Dessauvage) en Beste D.O.P. (Nicolas Karakatsanis).

Zagros kreeg naast de Ensor voor Beste film ook de prijs voor Beste Scenario, dat geschreven werd door Sahim Omar Kalifa en Jean-Claude van Rijckeghem.
 
Actrice Natali Broods verzilverde haar nominatie voor Beste Actrice voor haar rol in de film Façades van Kaat Beels & Nathalie Basteyns.
 
Cargo van Gilles Coulier, in een productie van De Wereldvrede, kreeg een Ensor voor Beste Muziek, die door Liesa van der Aa geschreven werd.
 
Bij de televisiereeksen was Tabula rasa de grote winnaar met vijf beeldjes: Beste TV-serie (Kaat Beels & Jonas Govaerts, Caviar), Beste Regie (Kaat Beels en Jonas Govaerts), Beste Scenario (Malin-Sarah Gozin, Veerle Baetens, Christophe Dirickx), Beste Acteur (Peter Van den Begin) en Beste Actrice (Veerle Baetens). Productie was in handen van Caviar.
 
De Genste film Rabot, in een regie van Christina Vandekerckhove, won Beste Documentaire in een productie van Inti Films. Beste Jeugdfilm ging naar Rosie & Moussa van Dorothée Van Den Berghe in een productie van Caviar.
 
Voor het eerst werd ook een Ensor uitgereikt voor Internationale Verdienste van het Jaar. Deze eer viel te beurt aan regisseur Jakob Verbruggendie met zijn Amerikaanse reeks The Alienist een Emmy nominatie in de wacht sleepte en eerder al de seizoensfinale van House of Cards mocht regisseren.  Dichter bij huis ontving FC De Kampioenen 3 – Forever de Box Office Prijs.  Ook nieuw dit jaar was de prijs voor Beste Debuut, die regisseur Lukas Dhont voor zijn film Girl in ontvangst mocht nemen. De Prijs van de Telenet Kijker ging naar Patser van Adil El Arbi en Bilall Fallah.

PALMARES ENSORS 2018

1. Beste Film

Le fidèle van Michaël R. Roskam, productie Savage Film
& Zagros van Sahim Omar Kalifa, productie A Private View
 
2. Beste Regie Film
Michaël R. Roskam (Le fidèle)
 
3. Beste Scenario Film
Sahim Omar Kalifa, Jean-Claude van Rijckeghem (Zagros)
 
4. Beste Acteur Film
Matthias Schoenaerts (Le fidèle)
 
5. Beste Actrice Film
Natali Broods (Façades)
 
6. Beste Director of Photography Film
Nicolas Karakatsanis (Le fidèle)
 
7. Beste Production Design Film
Geert Paredis, Kristin Van Passel, Mariel Hoevenaars (Le fidèle)
 
8. Beste Muziek Film
Liesa van der Aa (Cargo)
 
9. Beste Montage Film
Alain Dessauvage (Le fidèle)
 
10. Beste Documentaire
Rabot van Christina Vandekerckhove (productie Inti Films)
 
11. Beste Jeugdfilm
Rosie & Moussa van Dorothée Van Den Berghe (productie Caviar)
 
12. Beste TV-serie
Tabula rasa van Kaat Beels & Jonas Govaerts (productie Caviar)
 
13. Beste Scenario TV-serie
Malin-Sarah Gozin, Veerle Baetens, Christophe Dirickx (Tabula rasa)
 
14. Beste Regie TV-serie
Kaat Beels & Jonas Govaerts (Tabula rasa)
 
15. Beste Acteur TV-serie
Peter Van den Begin (Tabula rasa)
 
16. Beste Actrice TV-serie
Veerle Baetens (Tabula rasa)
 
17. Beste Box – Office 
FC Kampioenen 3 – Forever
 
18. Beste Debuut Nationaal
Girl – Lukas Dhont
 
19. Prijs van de Telenet Kijker
Patser – Adil El Arbi en Bilall Fallah
 
20. Internationale verdienste van het jaar
Jakob Verbruggen
 
Gelieve de volledige lijst in bijlage terug te vinden.

Over Filmfestival Oostende

Over Filmfestival Oostende

Filmfestival Oostende is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt. De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de LOOK!–competitie en de Belgisch-Nederlandse coproducties uit de COOP!–competitie, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de uitreiking van De Ensors, de Vlaamse filmprijzen. Vanaf 2021 vinden voor het eerst de uitreiking van De Jamies plaats, de Vlaamse online video awards. 


Filmfestival Oostende
Koningin Astridlaan 12
p/a Monacoplein 2
8400 Oostende