De Ensors groeien uit tot hét jaarlijkse evenement van én voor de Vlaamse audiovisuele creatiesector

Het Gala van De Ensors vindt op zaterdag 15 september plaats op de slotdag van Filmfestival Oostende.

  • De Ensors, de Prijzen van de Vlaamse Film die Filmfestival Oostende sinds 2010 jaarlijks organiseert, worden ondergebracht in een nieuwe structuur. De oprichting van vzw De Ensors komt er na nauw overleg met, en met de onvoorwaardelijke steun van de volledige Vlaamse audiovisuele creatiesector. Terwijl film ook in de toekomst centraal blijft staan, gaan er vanaf dit jaar ook enkele prijzen naar opmerkelijke prestatie op het vlak van televisieseries. Het Gala van De Ensors vindt op zaterdag 15 september plaats op de slotdag van Filmfestival Oostende.

 

In 2010 nam Filmfestival Oostende het initiatief voor de organisatie van een jaarlijks feest dat de opmerkelijke filmprestaties van de sector in de schijnwerpers plaatst. De Vlaamse Filmprijzen werden De Ensors en het jaarlijkse gala in het Kursaal van Oostende, als feestelijke afsluiter van het festival, groeide al snel uit tot een vaste waarde binnen de Vlaamse filmwereld.

 

De Ensors sloten perfect aan bij het DNA van Filmfestival Oostende dat vanaf zijn ontstaan steeds ruim aandacht schenkt aan talent van eigen bodem. Hierdoor konden er niet alleen steeds nauwere banden worden gesmeed met de audiovisuele sectororganisaties maar tevens ook met het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Naast een stijgende bekendheid bij het brede publiek, staan De Ensors vandaag ook symbool voor de groeiende internationale erkenning van de Vlaamse audiovisuele creatiesector.

Van bij aanvang van het initiatief had de organisator van Filmfestival Oostende, Les Films du Bord de Mer vzw, de bedoeling om een zo breed mogelijk draagvlak te creëren waarbij alle belanghebbenden uit de Vlaamse audiovisuele creatiesector nauw betrokken zijn. Tijdens de voorbije maanden werd dit geconcretiseerd.

 

Om De Ensors alle kansen te bieden om zich verder te ontwikkelen werd er een overleg opgestart met de Vlaamse Onafhankelijke Film- en Televisie Producenten (V.O.F.T.P), de Unie van Regisseurs, de Scenaristengilde, de Belgian Society of Cinematographers (S.B.C.), Montage.be,  de Belgian Screen Composers Guild en de Acteursgilde, in afstemming met het VAF. Dit resulteerde uiteindelijk in een aantal concrete stappen:

  • De oprichting van vzw De Ensors die de volledige organisatie van De Ensors, inclusief het Gala, op zich neemt;
  • De leden van deze vereniging zullen bestaan uit vertegenwoordigers van alle audiovisuele beroepsorganisaties: V.O.F.T.P, de Unie van Regisseurs, de Scenaristengilde, S.B.C., Montage.be, de Belgian Screen Composers Guild,  de Acteursgilde en vertegenwoordigers van Les Films du Bord de Mer vzw.;
  • De oprichting van een Ensoracademie waarbij alle professionals uit de audiovisuele sector kunnen toetreden, en vervolgens uitgenodigd worden om mee te stemmen voor de nominaties van De Ensors;
  • De uitwerking van een juryreglement waarbij in de toekomst niet alleen gestemd zal kunnen worden voor Film, maar ook voor TV-series;  
  • De uitwerking van een actieplan, in overleg met het VAF, waarbij het de ambitie is om doorheen het jaar De Ensors nationaal en internationaal op de kaart te zetten.

                                                            => Inschrijven kan op www.deensors.be

Gudrun Burie

Public Relations, Filmfestival Oostende

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Filmfestival Oostende

Over Filmfestival Oostende

Filmfestival Oostende is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt. De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de LOOK!–competitie en de Belgisch-Nederlandse coproducties uit de COOP!–competitie, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse film- en televisieprijzen en de Jamies plaats, de Vlaamse online video awards. 

Voor interviews, accreditaties of andere persgerelateerde vragen, aarzel niet om contact op te nemen!

Contact