D’Ardennen, grote winnaar van de Ensors

Op deze tiende editie van het Filmfestival Oostende werden voor de zevende keer op rij de Ensors, ofte de Vlaamse televisieprijzen, uitgereikt. D’Ardennen van Robin Pront kreeg 7 Ensorbeeldjes nl. Beste Film, Beste Scenario (Robin Pront en Jeroen Perceval), Beste Acteur (Kevin Janssens), Beste mannelijke bijrol (Jan Bijvoet), Beste D.O.P. (Robrecht Heyvaert), Beste Kostuum (Catherine Van Bree) en Beste Art Director (Geert Paredis).  Daarnaast ontving D’Ardennen een 8ste Ensor, nl. de Prijs van de Industrie die dit jaar voor het eerst uitgereikt werd door de Ensor Academie. Black viel ook in de prijzen.  Ze wonnen 3 Ensors nl. Beste Regie (Adil El Arbi en Billal Fallah) , Beste Actrice (Martha Canga Antonio) en Beste Montage (Adil El Arbi en Billal Fallah). Black sleepte daarnaast nog de Telenet Publieksprijs in de wacht. Belgica verzilverde de nominatie van Beste Muziek (Soulwax). De Beste Vrouwelijke Bijrol ging naar Natali Broods voor haar acteerprestatie in Galloping Mind van Wim Vandekeybus, de prijs voor Beste Debuut naar Tarek Halaby uit Problemski Hotel van Manu Riche.  In de categorie Documentaire won de documentaire Reach for the Sky van Wooyoung Choi en Steven Dhoedt. Bij de kortfilms-fictie ging de Ensor naar Feel Sad for the Bunny van Kenneth Mercken. De Ensor voor de kortfilm-animatie werd gewonnen door No Offense van Kris Borghs. Tenslotte won de film Helden van de Zee de Ensor voor Beste Jeugdfilm.  Regisseur Bouli Lanners won de Ensor voor Beste co-productie voor zijn film Les premiers, les derniers. 

De weergoden waren het filmfestival niet goed gezind, maar ondanks het stormachtige weer, werd het toch een prachtige avond. Onder massale belangstelling van de Vlaamse filmwereld, werd de Ensor-show in het Oostendse Kursaal bijgewoond. Na de bekendmaking van de nominaties begin augustus, werd duidelijk dat de jury drie favorieten naar voor schoof, nl. Black van Adil El Arbi en Billal Fallah , Belgica van Felix van Groeningen en D’Ardennen van Robin Pront, maar D’Ardennen kon blijkbaar de meeste harten van de Ensorjury veroveren. Dit jaar werd de Ensorjury voorgezeten door Jan Hautekiet, die volgend divers gezelschap uit de culturele wereld aan zijn zijde had staan : producent Peter De Maegd, regisseur Nic Balthazar, acteur Gène Bervoets, actrice Tiny Bertels, scenarist Carl Joos, art director Merijn Sep, D.O.P. Didier Frateur, muzikant Jef Neve en kunstenaar Rinus Van de Velde. De Ensorceremonie werd naar goede gewoonte afgesloten met een heuse party waar o.a. Master Kevin Janssens achter de knoppen stond.

Eerder op vrijdagavond reikte Vlaams Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Sven Gatz tijdens de sucesvolle Flanders Meeting ook nog de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Film uit aan producente Emmy Oost. ‘Emmy Oost heeft een neus voor projecten van eigenzinnige filmmakers met politiek of sociaal geëngageerde onderwerpen’, zo besliste de jury.

Zaterdagnamiddag om 14u worden de Beste Acteur en Beste Actrice nog gehuldigd met een ster op de zeedijk. Zaterdagavond 17 september wordt deze succesvolle jubileum – editie afgesloten met een Belgische slotfilm, nl. Le passé devant nous van de Gentse Nathalie Teirlinck met o.a. Evelyne Brochu en Johan Leysen in de hoofdrollen, in een productie van Savage film. Evelyne Brochu komt samen met de cast naar Oostende afgezakt en krijgt er om 17u30 een ster op de walk of fame.

De slotfilm wordt voorafgegaan door de première van What you need, een unieke kortfilm gemaakt door  internationaal gerenommeerde fotograaf en filmmaker Willy Vanderperre in opdracht van Goose ter lancering van hun nieuw album. Het resultaat werd een heel speciaal portret van de  band en hun inspirerende hang-out . Ook Goose hebben hun komst bevestigd. Tot slot is er een heuse Callboys-marathon.  Liefhebbers van de spraakmakende Vier-televisiereeks geregisseerd door Jan Eelen kunnen in gezelschap van de cast naar de laatste 5 afleveringen kijken.  Tot slot is er met de cast een geweldige Callboys-party in de Wellington hippodroom waarmee deze jubileumeditie spetterend afgesloten wordt.

 

Overzicht-winnaars-Ensors-2016.odt

ODT - 113 Kb

Overzicht-winnaars-Ensors-2016.pdf

PDF - 44 Kb

Gudrun Burie

Public Relations, Filmfestival Oostende

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Filmfestival Oostende

Over Filmfestival Oostende

Filmfestival Oostende is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt. De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de LOOK!–competitie en de Belgisch-Nederlandse coproducties uit de COOP!–competitie, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse film- en televisieprijzen en de Jamies plaats, de Vlaamse online video awards. 

Voor interviews, accreditaties of andere persgerelateerde vragen, aarzel niet om contact op te nemen!

Contact