D'Ardennen, Black en Belgica krijgen meeste Ensor-nominaties

Vandaag werden in Oostende de nominaties voor de Ensors bekend gemaakt door de voorzitter van de Ensorjury Jan Hautekiet. D’Ardennen van Robin Pront, Black van Adil El Arbi & Billal Fallah en Belgica van Felix van Groeningen gingen met de meeste nominaties lopen. Maar ook outsiders Problemski Hotel van Manu Riche en Galloping Mind van Wim Vandekeybus kregen elk vijf nominaties.

Jan Hautekiet heeft zich samen met zijn juryleden acteur Gène Bervoets, scenarist Carl Joos, art director Merijn Sep, actrice Tiny Bertels, regisseur Nic Balthazar, producent Peter De Maegd, D.O.P. Didier Frateur, muzikant Jef Neve en kunstenaar Rinus Van de Velde gebogen over 19 Vlaamse producties om in 13 categorieën telkens hun genomineerden naar voor te schuiven.

D’Ardennen werd maar liefst tien keer genomineerd in de categorie Beste Art Director, Beste Kostuum, Beste D.O.P., Beste Vrouwelijke Bijrol, Beste Mannelijke Bijrol, Beste Actrice, Beste Acteur, Beste Scenario, Beste Regisseur en Beste Film. Black maakt kans op zes Ensors voor Beste Montage, Beste D.O.P., Beste Debuut, Beste Actrice, Beste Regisseur en Beste Film. Derde favoriet is Felix van Groeningens Belgica met eveneens nominaties in zes categorieën voor Beste Montage, Beste Muziek, twee keer Beste Acteur met Tom Vermeir en Stef Aerts, Beste Vrouwelijke Bijrol, Beste Regisseur en Beste Film. Galloping Mind en Problemski Hotel werden beiden vijf keer genomineerd.

Ook Café Derby, Cafard, Safety First en Achter de Wolken werden voor bepaalde categorieën genomineerd en maken kans op één van de fel begeerde beeldjes. De uitreiking op 16 september belooft alvast erg spannend te worden.

Uit de nominaties blijkt dat er het voorbije jaar heel wat jong talent kwam aanstormen. Daarom besloot Filmfestival Oostende, samen met haar master Kevin Janssens, om de selectie van jong talent uit te breiden naar 8 Young Stars. Tijdens het festival zullen zij – samen met de master - de rol van gastheer en gastvrouw vervullen, zal hun werk vertoond worden en wordt er samen met hen naar de toekomst gekeken.

De 10de editie van het festival wordt alvast niet te missen met meer dan 60 premières van nieuwe films, de internationale LOOK!- competitie met focus op cinematografische films, een uitgebreid aanbod aan Europese films binnen de Taste of Europa competitie met Polen als gastland en ook heel wat nationaal en internationaal talent.  

FFO zal met Jo Demeyere, Chris Lomme en Walther Van den Ende ook enkele gevestigde waarden in de bloemetjes zetten met een carrièreprijs.

FFO opent op 9 september met de nieuwe film van Nic Balthazar, Everybody Happy en loopt tot zaterdag 17 september. Het volledige programma wordt op 18 augustus bekend gemaakt.

Met een festivalpas kan je voor 30 euro onbeperkt films uit het programma bekijken!

 

2016_FFO-persdossier-Ensor-Nominaties.pdf

PDF - 1.3 Mb

Ensor beeldjes

JPG - 12 Mb

Groepsfoto Ensor Nominaties

JPG - 1.6 Mb

NOMINATIES-ensors-2016.pdf

PDF - 1.4 Mb

Gudrun Burie

Public Relations, Filmfestival Oostende

Lieselotte Olders

Communicatie, Filmfestival Oostende

Peter Craeymeersch

Gedelegeerd bestuurder, Filmfestival Oostende

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Filmfestival Oostende

Over Filmfestival Oostende

Filmfestival Oostende is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt. De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de LOOK!–competitie en de Belgisch-Nederlandse coproducties uit de COOP!–competitie, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse film- en televisieprijzen en de Jamies plaats, de Vlaamse online video awards. 

Voor interviews, accreditaties of andere persgerelateerde vragen, aarzel niet om contact op te nemen!

Contact