Competitie LOOK!- en Taste of Europe FFO16 bekend!

Vandaag maakt Filmfestival Oostende zijn selectie bekend voor de LOOK!- en Taste of Europe - competitie.

Sinds enkele jaren organiseert Filmfestival Oostende een internationale LOOK! - competitie. Deze competitie van 6 films legt de nadruk op de esthetische en cinematografische kwaliteiten van elke filmproductie en is uniek in Europa. Het werk van de Production Design crew (Art Direction, Kostuum, Make-Up
 en Visuele Effecten) en Director of Photography zijn de voornaamste criteria om in aanmerking te komen voor deze competitie. Een internationale jury zal volgende prijzen uitreiken : Beste Film, Beste D.O.P. en Beste Production Design.  Bovendien krijgt de winnaar van Beste Film een geldprijs en een mediacampagne. De samenstelling van de jury wordt later aangekondigd.

De keuze van LOOK!- curator Nikolaj Nikitin, één van de programmatoren van een onderdeel van de Berlinale, ging uit naar volgende zes films: The Handmaiden van Park Chan-Wook (Zuid-Korea, verdeeld door Cinéart), United States of Love van Tomasz Wasilewski (Polen, verdeeld door Contactfilm), 24 Weeks van Anne Zohra Berrached (Duitsland, verdeeld door September Film), Death in Sarajevo van Danis Tanovìc (Frankrijk, Bosnië en Herzegovina), Le Confessioni van Roberto Andò (Italië, verdeeld door Imagine) en Mahana van Lee Tamahori (Nieuw-Zeeland). Stuk voor stuk films die reeds een mooie internationale carrière aflegden op verschillende filmfestivals.

Ook de Taste of Europe – competitie is ondertussen een vaste waarde geworden op Filmfestival Oostende.  Het festival wil hiermee een platform aanbieden aan films die in eigen land grote successen boekten, maar nooit de Belgische zalen bereiken.

Zes films uit deze selectie dingen mee naar de prijs voor Beste Film.

De Taste of Europe - jury wordt samengesteld uit een brede selectie van filmliefhebbers. Dit jaar neemt acteur en zanger Sebastien Dewaele de rol van voorzitter van deze publieksjury op zich. Dewaele werd vooral bekend door zijn rol als Steven in Eigen Kweek en als Kenny in de Vlaamse fictiereeks Bevergem van Gilles Coulier. Hij is ook de zanger van de comedy-rockband Preuteleute.
De film die het publiek gekozen heeft wint een exclusieve distributiedeal met Telenet, waardoor de film vertoond zal worden op Play More, het kanaal bij uitstek voor cinefielen die het brede spectrum aan Europese films wil ontdekken.

Voor de competitie werden volgende films geselecteerd:

Sparrows van de bekroonde Ijslandse regisseur Rúnar Rúnarsson: het coming-of-age verhaal van de 16-jarige Ari, die uit het warme nest van zijn moeder in Reykjavik naar de afgelegen Westfjorden gestuurd wordt om bij zijn vader Gunnar te wonen.

De Poolse actrice Agnieszka Grochowska, die in 2011 een Ensor voor Beste Actrice won, schittert in de Poolse psychologische thriller Strange Heaven van Darius Gajweski. Grochowska vertolkt de rol van Basia, een Poolse vluchtelinge die samen met haar man en hun 7-jarige dochter naar Stockholm verhuist.

Wat zou je doen als je terug kon gaan naar het verleden? De Deense regisseur Christian Tafdrup laat het ons zien in deze surrealistische film Parents die hij baseerde op een droom die hij ooit had.

De Hongaarse film Kills on Wheels van Attila Till  is een originele komedie doorspekt met heel veel actie en in-your-face humor.

Welcome to Norway viel in de prijzen op het voorbije filmfestival van Göteborg en is, na Chasing The Wind en North, al de derde langspeler van Noorse regisseur Rune Denstad Langlo. De film gaat over Petter Primus die zijn hotel ombouwt tot een asielcentrum, maar daar komt heel wat meer bij kijken dan hij zelf had ingeschat

De Spaanse regisseur Daniela Féjerman bewijst in haar drama Awaiting - gebaseerd op haar eigen ervaringen tijdens de adoptie van haar zoon - haar meesterlijke verhaaltalent.

De ticketverkoop staat open en een plekje voor deze te ontdekken parels kan dus nu geboekt worden!

De volledige info over de films is terug te vinden en op www.filmfestivaloostende.be

 

 

Gudrun Burie

Public Relations, Filmfestival Oostende

Peter Craeymeersch

Gedelegeerd bestuurder, Filmfestival Oostende

Lieselotte Olders

Communicatie, Filmfestival Oostende

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Filmfestival Oostende

Over Filmfestival Oostende

Filmfestival Oostende is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt. De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de LOOK!–competitie en de Belgisch-Nederlandse coproducties uit de COOP!–competitie, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse film- en televisieprijzen en de Jamies plaats, de Vlaamse online video awards. 

Voor interviews, accreditaties of andere persgerelateerde vragen, aarzel niet om contact op te nemen!

Contact